Güncel - Aktüalite,  Tarih,  Toplum

Kadın Tanrı Doğurdu (6)

Dünyada, hiç kabul edemeyeceğim bir gerçek varsa; o da kadınlar günü ve kadın hak ve özgürlükleri için uygulamada olması gereken kanunlar bütünü. Doğurduğumuz ve birlikte yol aldığımız, hatta biz kadınlar olmadan yaşayamayacak erkekler; biz kadınlara dünya tarihinde çok acımasız oldular. En komik olan şey ise; kadına ikinci sınıf muamele ederek, ya köle olarak baktılar ya da sınırlar çizerek alanımızı daralttılar. Biz kadınların şefkati karşısında, onlar güç kullandı (bu yazımda kadınların hayatını olumsuz etkilemeyen ve hatta yanında destek olan erkekleri tenzih ediyorum).

Biz kadınlar dünya tarihinde; seçim oyu kullanmadığımız, köle pazarlarında satıldığımız, horlandığımız, tecavüze uğradığımız, insan sınıfına konulmadığımız yüzlerce asır yaşadık. Günümüzde ülkemizdeki ataerkil toplum etkisi ile Atatürk’ün biz kadınlara verdiği güzelliklerin farkındalığını yaşamayan, Arap kültürüne özenmiş ve köle gibi yaşamak için beyin operasyonlarında bireyselliğini kaybetmiş, özgürlüğünü yaşamak istemeyen, farkındasız ilginç bir nüfus artmakta. 

Atatürk, o en çağdaş ve en medeni olduğu düşünülen batı ülkelerinin çoğundan önce, biz kadınlara eşitlik verdi. Sayesinde toplum çok ilerledi ve yarınlara okuyan annelerin, farkındalığı çok olacak çocukların yetişmesine sebep oldu. Tabi burada yalnız anneleri okutmasının güzelliğini sundum size. Atama biz kadınlara eşitlik sağladığı için her nefesimde sonsuz minnettar olacağım.

Günümüzde Atatürk’ümüzün izinden ayrılarak izlenilen siyasi politikaları kınıyorum, çünkü açtıkları yolda birçok çocuğumuza tecavüzler arttığı gibi, tecavüzler sonrası öldürülen kadınların nüfusu sayılamaz fazlalıkta. Katledilen kadınlarımızın çocukları öksüz, öldürülen kızlarımızın ailesi kapanmaz yaralar aldı. En kötüsü ise, kadınlarımızın yaşamını sonlandıranlar, onların yaşam hakkına da katil oldular. Dünya kadınlar gününü kadınlarımızın mezarında, onların ruhuna bu yazımı üfleyerek kutladım.

Kadın Tanrı doğurdu, Tanrı’sı hiç acımadı!

Günün anlam ve önemini aktaran bir yazıdan alıntı yaparak yazımı tamamlıyorum.

Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart kadınlar günü neden kutlanıyor? Kadınlar gününün yaklaşmasıyla birçok kişi kadınlar gününe dair detayları merak ediyor.

***

KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi feci şekilde can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı. Olayın sonrasındaki ilk yıllarda Kadınlar Günü için belirli bir tarih yoktu ve İlkbaharda kutlanıyordu. Ancak daha sonra tarihin belirlenmesiyle her yıl 8 Mart’ta kutlanmaya başladı. İşte Dünya Kadınlar Günü’nün ortaya çıkış hikâyesi…

İlk kez 26-27 Ağustos 1910 tarihinde, 8 Mart 1857 de ölen kadın işçiler anısına bu tarihin “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirildi. Öneri Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen, 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı), Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’den geldi ve oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kadinlar-gunu-nasil-ortaya-cikti-8-mart-kadinlar-gunu-neden-kutlaniyor-5664076/

Gündem Arşivi kurucusuyum, sitede editörlük dahilinde; yayın yönetmenliğini de ben yapıyorum.

Siz de fikrinizi söyleyin!