Tartışma,  Toplum

Zam Yasak Mı Yasak Zam Mı

Müziğe karşı

Resme karşı

Heykele karşı

Kısacası sanata karşı

Virüs bahane müzik yasak ediliyor. Heykeli yıkarken “Ucube” denileni hayli zaman oldu. Resim malzemelerinin fiyatı uzaya çıkınca resim öğretmenleri velileri düşünüp eskisi gibi yağlı ve sulu boya resmi yaptıramaz oldu. Kısacası müzik virüsten dolayı yasak, resim zamlardan dolayı yapılmıyor. İster istemez soruyorum? Zam yasak mı? Yasak zam mı?

Lokantalarımız vardı, mevsim yemekleri yapılan. Köyden şehre gelenlerin aç olmasa da uğradığı en azından döner yediği, döner yemezse ekmek arası köfte aldığı. Hatta bazılarının demlendiği meyhaneler birahaneler vardı. İstanbul Beyoğlu ve İstiklal caddesi yanındaki eğlence mekânlarına hiç girmeyelim kesin oralar gariptir şimdi!

Sigarayı oldum olası ben de sevmem. Ama bir arkadaşımın sigara içişine de karışmam. Tütün tarlaları gelir aklıma. Tütün fabrikaları fabrikalarda çalışan emekçi kadınlar, “Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş”, bir de içen tiryaki arkadaşıma saygımdan, karışmam engel olmaya çalışmam. Emeklinin en düşük maaşı 2500 TL ya geçenlerde sigara içen emekliye sordum. Günlük iki paket sigara içiyormuş. Maaşın yarısı sigaranın dumanlarıyla gitti. Sigarayı yasaklamaya gerek var mı? Zam yetişmiş imdada.

Bu bir sınav sorusu olsa sorsalar; Sizce zam mı güçlü, yasak mı?

Oysa eskiden arkadaş arkadaşa sigara ikram ederdi. Yabancı sigaralar kaçaktı. Ne çok sigara çeşitlerimiz, tütün tarlalarımız, sigara fabrikalarımız vardı. Önce özelleşmeler çıktı meydana, Sigara fabrikası (Samsun’da) Alışveriş yerlerine çevrildi. Gümüşhacıköy Tekel fabrikasını alan da olmadı çürümeye terk. Çok yörede tütün ekimleri dikimleri yapılmaz oldu. Özelleşme, yasak derken zamlar da bindi sigaraya. Haydi, ikram et edebilirsen? Haydi, tüttür üfle dumanını emekli maaşının yarısını. Burada sigaraya yasak yarım zam tam özelleştirme kökten hücum etmiş gibi Bozkırın tezenesinin cigarasına…

Sigara mekruh, içki günah tamam, Petrolün suçu ne? Hani her evde iki araç vardı, oğlu kızı belki de üç… Üç çocuk isteğini yerine getirdiyse, aile reisi dört hatta beş olması kaçınılmazdı arabaların. Üstelik çocukları da araçları da isteyen ekonomistimizdi. Diyeceklerinizi biliyorum petrol fiyatları çok arttı diyeceksiniz. Peki, kabul yurt dışında araç ile ülkemizdeki araçların arasında farklara ne diyeceksiniz? Bizde araçlar itibarlı olsun diye mi yurt dışındaki araçlardan daha pahalı?

Özelleştirme diskalifiye olalı çok oldu canlar, zam mı yasak mı daha güçlü?



Muhsin SALMAN

 Not: Yazılarımın ve şiirlerimin tamamını okumak için bloğuma buradan ulaşabilirsiniz.

* Bu yazı ilk olarak Adana Yerel Gazetesi 15.03.2022’de iletmiştim.

Siz de fikrinizi söyleyin!