Deneme,  Toplum

Yeni Dünya

 

Ne demeli şimdi
Ey serçelerin sabahlarla bölüştüğü cıvıltı
Ey bir romanın olur olmaz yerinde dikkati çeken hayal
Kalbimi çevreleyen sevda gözeneği
Acıyış şefkat umursayış hırçınlık seli
Beni düşün öyleyse

Bu satırları yeni dünya lakırtısına söylemiş olsun Ahmet Kaya…

Toplumsal ve sosyal olaylara duyarsız olanların, kendilerinin de dahil olduğu bu döneme  umutsuzca bakıyor olma ihtimalleri var. İnsan beyni, negatif olaylara pozitif olaylardan daha fazla odaklanmaya programlıymış. Güzel anıları daha az hatırlıyorken, üzücü anıları daha sık hatırlıyor olmamız bundan demek ki. Beynimizdeki negatif bir olayı programlayabilmek için beş pozitif deneyime ihtiyaç varmış. Beş tanecik ya beş tanecik, bu kadar. Bizim ülkede ne mümkün. Gündüz TV açsan insana travma yaşatan acayip hayatların ortaya dökülüp saçıldığı programlar. Sosyal medyada takılayım desen ya kadın cinayeti, ya çocuk istismarı, ya maddi sorunlardan bunalıp intihar eden bir insan, ya yeni zamlar, ya yükselen dolar, ya nefret söylemli bir siyasetçi, ya ya ya(…) uzayıp gidiyor. Bir de savaş var tabi, silahların, bombaların gölgesinde çocuk ağlamaları. Ekonomik buhranlı olduğumuz bu günlerde üstüne siyasi sinir harpleri ile gelecek kaygısı gölgesinde yaşama sevincimizi diri tutmaya çalışarak, hayatta kalmaya çalışıyoruz. Herkesin bir gönül bahçesi varmıştır, nasıldır bilemiyorum. Benim gönül bahçem gündüzleri güneşi sımsıcak, geceleri yıldızları ışıl ışıl, çiçekleri rengarenk, meltemlidir. Hiçbir şeyin değişmesine izin vermedim. Bir tek şeye engel olamıyorum. Eflatun naylon bir kovam vardı bahçe kapısının solunda, sabır kovasıydı, işte o kova artık doldu taşıyor.

Yeni dünya düzeni diye bir lakırtı dolaşıyor son bir yılda.

Ben de kurayım bakayım yeni dünya düzeni.

Kendimce;

Gençlik tutulmaz elle, geçirme boş emelle.. Ne güzel şey gençlik, ah ile vah ile geçen hey gidi gençlik.

Önemli!

Aşağıdaki hesaplama sizlere birisini hatırlatabilir. 🙂 Olsun, bazen feyz almak iyidir. 🙂

Türkiye’de ortalama insan ömrü erkeklerde 75, kadınlarda 80’miş. Yazar kadın olduğu için hesap böyle. Erkekler rakamları 75 üzerinden hesaplayın. Buna göre tersinden hesap yapıyorum. 18 yaşında emekli  olunsun.  18 yıla 25 yıl çalışma hayatı ekleyip 80 – 43 = 37  yaşından 55 yaşına kadar eğitim, öğretim ve ya meslek edindirme kursları. 55 yaşında 25 yıllık çalışma hayatına başlansın. 19 yıl iş güç derdi olmadan, strese bağlı hastalıklar olmadan orta yaşa sağlıklı zinde gelmek, aşırı mantıklı. Gençliğin stresle heder olması yüzünden orta yaşa çok sağlıklı gelinemiyor çünkü. Doğan çocuklar kreşsiz, bakıcısız anne ve babası ile büyür. Bu güzel ama en muhteşemi  yaşama dair. Az gelişmiş, açlık sınırı altında yaşanılan ülkemde yaşanamayan gençlik var da. O yüzden tersinden yaşansa diye düşünüyorum.

Hepimiz kurarız bu cümleyi para gençliğimde olacaktı, bu kadar zaman gençliğimde olacaktı, gençliğimde gezip tozacak yiyip içecektim. Her şey gençlikte güzel.

Lise bitti, 18 yaşında emekli oldu genç. Bundan önce anne baba finanse ediyordu zaten. Gelecek kaygısı taşımıyor.  Gençlik başında duman, aşk, heyecan. Düzenli gelirde var, gelsin hayat kim korkar. Eğlence, sanat, müzik, spor, kendini mutlu edecek ne varsa gönlünce yaşamak. Evlenmek isteyenler evlenip çoluğa çocuğa karışır.

Gönlünce gezdi, dostlar ile sohbetler, aile yemekleri, deniz, kum, güneş, bayramlar, düğünler, sosyal etkinlikler, çocuklar derken dolu dizgin geçen 19 yılın sonunda 37 yaşında çalışmaya başlayacağı için eğitim ve ya meslek kurslarına başlayacak. 55 yaşına kadar seçtiği meslekte ülkeye hizmet edecek. Peşin peşin aldığı emekli maaşının karşılığı. İnsan yaşlanınca nasıl çalışacak diyenler olabilir. Benim yeni dünya düzenimde yıpranma yok. İnsanı yaşlandıran yıllar değil, gelecek kaygısı. Yetmedi bitmedi dertleri.

Ayağını yorganına göre uzat diye salakça bir laf sokmuşlar benliğimize. O yorgan işte, yaşlandırıyor. Pireye kızdım da herkeste var olan o yorganı yaktım. Kurtulduk. Gece gece sövüyorum, her şeyin gelmişine geçmişine.

İşte böyle yeni dünya.

Siz de fikrinizi söyleyin!