Tarih,  Toplum

Validebağ Korusu

Validebağ korusu yada Adile Sultan Korusu, İstanbul’un Üsküdar ilçesindedir. 354 000 metrekaredir. Anadolu yakasındaki ikinci büyük yeşil alandır. Koşuyolu, Altunizade ve Barbaros mahalleleri arasındadır.

Tarihi: 200 yıl kadar önce III. Selim, annesi Mihrimah Valide Sultan için Çamlıca tepelerinin eteklerinde bağ köşkü inşa ettirdi. Bu köşk sonra Sultan Abdülmecit tarafından annesi Bezm-i alem Valide Sultan’a hediye edildi. Bezm-i alem Valide Sultan, her şehir ve ülkelerden getirttiği ağaçlar, çiçekler ve meyve ağaçları ile araziyi bir botanik bahçesine çevirdi. Arazi de Validebağ adını aldı.

Valide Sultan’ın vefatı ile koru Altunizade ailesinin mülkiyeti oldu. Altunizade İsmail Zühtü Paşa 1860’ta köşk inşa ettirdi. Sonra da araziyi Sultan Abdülaziz’e hediye etti. Abdülaziz’de 1863 te kız kardeşi Adile Sultan için koru içinde Mimar Balyan’a köşk yaptırdı. Bu köşk öğretmenevi ve öğretmen huzur evi olarak kullanılıyor. Aynı zamanda Abdülaziz de kendisine av köşkü yaptırdı.

Anıt ağaçlar var. 400 yıllık gibi. İ. B. B. Tarafından ağaçlar ölçülerek üzerlerine tanıtım levhaları asıldı. Başka binlerce yerli ağaçlar da var koruda. Göçmen ve yerli kuşlar, kaplumbağa, kirpi, sincap ve sürüngen hayvanlar ile böceklerde yaşamaktadır koruda.   

Rıfat Ilgaz‘ın eseri Hababam Sınıfı‘nın tüm serisi burada çekildi. 2006’dan beri Üsküdar Belediyesi bu araziyi imara açmak için çok saldırıda bulundu. Koru etrafındaki mahallelerde, Validebağ Gönüllüleri Derneği kuruldu. Yıllardan beri tüm mahkemeleri kazanarak işgali durdurdular. Halen koru içinde çeşitli etkinlikler düzenleyerek nöbet bekliyorlar.   

Koru içinde çeşitli kafeler var. Atıştırmalık, içecek ve dondurma gibi ürünlerin satışı yapılmaktadır. Tüm oturulacak yerler ve masalar ağaç altlarındadır. Mangal yasaktır. Her gün açıktır. Giriş ücretsiz. Otomobil 15 TL’dir.

Ulaşımı: Üsküdar ve Kadıköy’den 15 dakikadır. Otobüs, metro ve minibüsler vardır.

Havası çok temizdir. Yürüyüş yolları genelde toprak patikadır. İsteyenler evlerinden getirdikleri yiyecek ve içecekler ile piknik yapabiliyor. İnsana tabiatla özdeşleştiğini hissettiriyor. Hababam Sınıfı’nın çekildiği köşkün içinde hatıra müzesi ve fotolar ile balmumu heykelleri var.

Görmeniz dileğiyle…

Hayati Sarnık