Bilim Haberleri,  Ekonomi,  Güncel - Aktüalite,  Siyaset,  Tartışma,  Toplum

Teknofest olmuş Damatfest!

Çok büyük umutlarla gittim Teknofest’e. Ülkenin teknolojik olarak hangi seviyeye geldiğini görmek ve bu gelişmişlikle gurur duymak istiyordum.

Fakat hepsinden önemlisi de Atatürk Havaalanı’nın fuar, sergi ve gösteriye uygun olup, olmadığını görmek istiyordum.

Önce, insanların sohbet aşamasında neler konuştuklarını aktarayım:

-Burası dünyanın en büyük fuar alanı olacak!

-Burasının bir kısmı uçak sergileme yeri olacak, kalanı millet bahçesi olacak.

-Burasının tamamı yeni yıldan itibaren yaptığımız uçakların eğitim ve test yeri olacak.

-Bundan sonra teknolojin kalbi bu meydanda atacak.

Bunları konuşanların büyük çoğunluğu öğrenciydi ve tavır, eylem, davranış ve grup yapılarına bakınca, hepsin de İmam Hatip Lisesi öğrencileri olduğunu düşündüm. Arada serpiştirilmiş normal lise öğrencileri vardı, ama onlar biraz donuktu. Yukarıdaki belirttiğim cümleleri kullanan önemli sayıda yaşlı insan da gördüm. Demek ki bu yaşlıların ve öğrencilerin buraya gelmeden önce beyinleri şarj edildi!

Rus yapımı savaş ve yolcu uçaklarını görmesem, Türk’ün Türk’e Propagandası derdim; ama şu an demiyorum; önemli ve değişik Rus uçakları vardı.

Üniversitelerin öğrenci kabul veya bilgilendirme, propaganda yapma yeri ile Teknoloji Festivalini bir arada düşünemedim. Boş insanların boş kafaları sanki bazı şov yapan üniversitelerde yönetime gelmiş gibiydi. Kocaman üniversite hocası sohbete üniversitesinin mucizesinden giriyor, hemen sonra olayı yüksek teknolojiye ve anından da 2023’e getiriveriyordu. Fuar boyunca en çok duyduğum kelime 2023 idi ve resmen midem bulandı. Öğrenciler de hep aynı kelimeyi tekrar edip, durdular.

Fuar alanına giriş uzun, sıkıcı ve hatta son derece karmaşıktı. Belki bu durum bendeki önyargıların daha ilk aşamada başlamasına sebep oldu. Havaalanına girişten fuar alanına gidene kadar insanın ya acıkası ya tuvaleti geliyor.

İnanılmaz derecede bir gürültülü müzik ve seslendirme vardı ki insan psikolojisini mahvediyordu. Bir de fol yok yumurta yok, sürekli kahramanlık demeçleri ve türküleri, görüntüleri ile yüksek teknoloji ve mucize buluş birbirini yok ediyordu.

Türk Hava Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Bayraktar meydanın ana oyuncularıydı. Hemen her yerde Bayraktar şu, Bayraktar bu, Bayraktar motor, Bayraktar malzeme… Zaten, fuarı da Bayraktar düzenlemiş. Kendi kendine, kendi ürünü için fuar düzenlemek de tuhaf olsa gerek.

Uçakların ne olduğunu herkes biliyor. Ben şahsen Türk Jet pilotlarının o muhteşem ve cesaretli uçuşlarına hayran kaldım; sanırım Rus yetkililer de bu uçuşları izlemiştir. Rus savaş uçağının hareketleri de şok edecek cinstendi.

Türk Hava Kurumu’nun uçakları arızalı diye yangın söndürmeye dahil olmasına izin vermeyen ve ülkenin tüm ormanlarının yanmasına sebep olan bakanın kulakları o kadar çok çınladı ki… O muhteşem uçakların su boşaltma aşamasını izleyince, bir hain elin yangına bilerek müdahale ettirmediğini düşündüm; Allah affetsin, kalbim kötü ama içimde bir fenalık yok Reis!

Gelelim işin bilançosuna:

Fuarın tek görülen ve öne çıkan firmaları Bayraktar firmaları idi. Alıcı ise malum; sen, ben değil Türk Silahlı Kuvvetleridir.  Üretici ve satıcının bir meydanda ürünlerini sergileyip, kendilerini reklam yapmalarının maliyeti çok fazlaydı. O fuarın asıl amacının, milyonlarca öğrencinin gaza gelmesinden başka bir şey olmadığını, ama bunun için harcanan o büyük meblağın da normal olmadığını düşündüm.

Aslında Ankara’da askeri ve teknoloji fuarları olurdu, dünyanın hemen her silah ve askeri malzeme üreten ülkeleri katılırdı. Bölgenin en muhteşem fuarı olarak her ülke kendi savaş araç, gerecini sergilerdi. Bu fuarda yabancı ülke, hatta dost diye sahiplendiğimiz yabancı ülke göremedim.

Bir iş kar ve zarar sonucuna göre değerlendirilecekse; Teknofest Fuarı, yeni gençlik gözünde Bayraktar diye bir yeni Elon (Gençler böyle diyordu!) yaratmıştı! Fakat fuar için harcanan paranın Bayraktar bütçesiyle mi, bizim vergimizle mi olduğunu çözememiş biri olarak, fuardan pek de memnun ayrılmadım.

Fuarın hedef pazarı bu öğrenciler ise, Bayraktar için fiyasko sayılırdı.

Yine de, gelecek yıllarda bu Teknofest devam etmeli ama Bayraktar her noktada olmamalı, farklı ve değişik firmalar olmalı. Bir de üniversitenin arge bölümleri katılmalı, öğrenci kabul eden ama 2023 şovu yapan hocaları değil.

Siz de fikrinizi söyleyin!