Deneme,  Edebiyat,  Tarih,  Toplum

Sinope Kadınları

dedim ki; sen hiç öfkeni kestin mi?
-şimdi sanat adına soruya döndü söz-

(Barış Olmak:
Acem’i Ararat’ı aşmış, sınavı yine geçmiş, babasının verdiği otları ara sıra çiğneyerek, bilek güreşinde gücüne yakın olanların arasından sorularını yanıtlayan on yedi Sinope Kadını ile yedi gündür sevişiyordu. gün erinde savaşçı kadınlar Anemonkurusu yiyerek [‘teni dille temizlenecek erkek’ böyle olur, Anasözü’nde] yaşadıklarını konuşuyorlardı.
iç ateşi ve arzuları öfkeye dönmüş bir kadın bağırarak içeri girip elindeki kırbacı savurmaya başladı.
aşağılık fahişeler, doymadınız mı daha.
dokuz gün önce yumrukları ile dağ canavarını [Anadolu Puması] yenen adam kadınların acı ve kırbaç sesleri içinde uyandı, doğrularak arkası kendine dönük olan kırbaçlı eli tuttu. tutulan ele yayılan ateş bedene ve aklın inceliklerinde saklı kalan beş bahar öncesine doğru yol alırken, altı – üstü suya kesildi.
barışta öfke olmaz. pay olur, paylaşılır. bir bahar yol aldım gelmek için ve bir bahar sonra Erkeç’lerimle döneceğim yurduma.
anıların bedene ulaşmadığı yerden ses geldi.
bana ne!
adam Sinope Kadını’nı kolundan çekip kendine yaklaştırırken sözünün kalanını burnuna söyledi.
Al Damarı geyik ve tavşanda olur. onların sinirinden de Tar yapılıp kadın sesi çıkarılır. gözlerindeki ateşi söndür ve barış ol.
kadının savaşçı yanları ve öfkesi kırıldı, kırbacı yere düştü. diğer kadınlar tebessümle izlerken adamın göğsünü okşamaya başladı, sığınırcasına.)

#dostluktagecegündüzdemeyen Halil Bozan’a…

Edebi Metinler

Bir yorum

  • Dilek

    Sinope Yunan tanrıçasıdır. Sinop şehrinin eski adıdır. Efsanesi şöyledir: Sinope ırmak tanrısı Asopus’un güzeller güzeli kızıymış. Rivayete göre mutlu bir hayatı varmış. Bir gün tanrılar tanrısı Zeus kendisini görmüş ve o anda aşık oluvermiş. Zeus bu; gönlünü kaptırdığını elde etmek için yapmadığı üçkağıtçılık yokmuş. Vikipedi

Siz de fikrinizi söyleyin!