Bilim,  Biyografi

Nikola Tesla (1)

1891’de radyo, televizyon ve bilgisayar teknolojisi başta olmak üzere birçok ekipmanda kullanılan; radyo frekansından yüz binlerce volta varılmasını sağlayan yüksek frekans transformatörü olan Tesla bobinini icat etti.

Bu da elektriğin kablosuz taşınabileceğinin ispatı ve neon tüpü ile flüoresan lambanın ilk örneği oldu. İletken maddelerde yüzey etkisini araştırdı, uyku getiren bir makine icat etti ve ilk radyo vericisini yaptı. 1892’ de X ışınlarını üzerinde çalışmaya başladı ve kendi kafatası ve uzuvlarının röntgen filmlerini çekmeyi başardı.

1 Mayıs 1893’ te Amerika’ da gerçekleşen Dünya Fuarı’nın tüm aydınlatmasını Tesla florasan lamba ve alternatif akım kullanarak yaptı. Fuarda Tesla bobininin ürettiği yüksek voltajın zararsızlığını kendi üzerinde deneyerek gösterdi. Aynı gücü gerilim düşüren bir transformatöre vermiş ve oluşan akımın demiri erittiğini gösterdi.

1896’ da ilk defa radyo dalgalarıyla ses iletimini sağlayarak telsiz patenti almayı başardı. 1897’ de aynı temelden uzaktan kumandayı keşfetti ve ordu için uzaktan kumandalı bot yaptı. 1898’ de hoparlörü keşfetti. 1899’ da hızölçeri icat etti. 1899’ da Colorado’ da kurduğu laboratuarda yüksek frekans ve yüksek gerilim üzerine çalışmaya başladı; burayı seçmesinin nedeni bölgenin sıklıkla gök gürültülü ve şimşekli fırtınalar yaşıyor ve yüksek rakımda olması ile havanın kuru olmasıydı. Ayrıca El Paso Power Company çalışmalarını yapması için yer ve olanak sağlamıştı.

Dünyanın iletkenliğini fark ettikten sonra en büyük buluşu olarak gördüğü karasal sabit dalgaları (terrestrial stationary waves) keşfetti. Bu buluşu ile yeryüzünün belirli frekanslardaki elektrik titreşimlerine duyarlı olduğunu ve bir iletken / iletici (conductor) olarak kullanılabileceğini kanıtladı ve ardından dünya çevresinde güç dolaşımının mümkün olabileceğini anladı. Keşfettiği karasal sabit dalgaları kullanarak çok büyük enerji sıçramaları elde etti. 60 metrelik, tepesinde 1 metre çaplı bakır küre olan direk etrafında 22,5 metre çapında, iç kısımdaki sekonderinin 100 sarımlı ve 3 metre çapında olduğu transformatör yaptı ve ilk insan yapımı şimşeği elde etti.

Deneyleri esnasında yüksek gerilimler kullandı ve sonunda tüm şehri besleyen jeneratörler rezonansla yükselen enerji karşısında laboratuarıyla beraber yandı. Buradaki deneyleriyle 40 km’ den toplam 10 kwattlık 200 akkor lambayı başardı. Tesla amacının tüm insanlara bedava elektrik dağıtmak olduğunu finanssal destekçisi George Westinghouse’a söyleyince tüm maddi desteği kesildi. 1900’ de New York’ a döndükten sonra Pierport Morgan’dan destek alınca kablosuz iletişim ve veri transferi amacına yönelik Wadrenclyffe kulesinin yapımına başladı. Tesla’nın bu desteği alabilmesini sağlayan, onun bu kule vasıtasıyla çok uzaklara resim, mesaj, ses ve her türden veriyi gönderebileceği iddiasıdır. Tamamen ahşaptan yapılmış bina ve kule 1904 yılında yapı olarak bitmesine rağmen kuleye inşa edilecek devasa telsiz ekonomik problemlerden dolayı tamamlanamamıştır .

700’den fazla patentiyle sayısız elektrik uygulamaları denemiş olan Tesla’nın en tartışmalı ve ihtilaflı projesi bu olmuştur. Kule kablosuz haberleşmeyi sağlamak için inşa ediliyor olmasına rağmen, Tesla’nın asıl niyeti elektrik taşınımını kablosuz yapılabileceğini göstermekti. 1903’te Morgan, Tesla’nın asıl niyetini öğrenince desteği kesti ve sonunda proje Birinci Dünya Savaşı sırasında Wardenclyffe Kule’sinin yıkılmasıyla son buldu. 1904’te Amerikan Patent Ofisi radyoyu keşfinden dolayı Marconi’yi ödüllendirdi. Marconi’den önce radyo iletişimini sağlayan Tesla reddedilince konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme 1944 yılında Tesla’nın ölümünden bir yıl sonra radyonun patent hakkının Tesla’da olması gerektiği yönünde karar verdi.

Siz de fikrinizi söyleyin!