Bilim İklim,  Deneme,  Güncel - Aktüalite,  Kategorisiz,  Siyaset,  Toplum

İklim Değişikliği ve Bedeli Yüksek Aymazlık

Bir televizyon programında, Bilim Turu ismi taşıyan bir yayından alıntı:

“Dünyamız 6. kitlesel yok oluşun eşiğinde; bundan önceki yok oluşların hiçbirinde insanlar yoktu ve her yok oluşta canlı yaşamın yaklaşık % 95’i yok olmuştu.”

Hatta son beşinci kitlesel yok oluşta, büyük bir göktaşının ABD Meksika körfezine düşmesi sonucu dinozorlar yok olmuşlardı!

Uzmanların uyarısı beklenen son altıncı kitlesel yok oluşun sorumlusu insanlar; bunu önlemek de insanların elinde diyorlar…

***

Bundan önceki yazımda sizlerle ülkemizdeki kirlenen nehirleri ve çözüm önerilerimi paylaşmıştım.
(Bu yazımı okumak isteyenler buradan ulaşabilirler.)

Anadolu’muz için çözümsüzlüğe inanmıyorum.

Gerek iktidar gerekse Muhalefet partileri “iklim değişikliği ve küresel kuraklık ve küresel açlık” gibi ülkemizi ve dünyayı bekleyen tehlikelerin henüz farkında değiller ki Büyük Millet Meclisi’nde boş kavga sahnelerine tanık oluyoruz.

Umarım gerçeklerle yüzleştiğinizde geç kalmış olmayız.

Tekrar ederek:
Karadeniz sularını Konya ovasına ve Ankara kırsalına ulaştırılması konusunda ısrarlıyım!

Anadolu’yu kurtarmak, Türk çiftçisini kurtarmak, ülke bankalarının, tüm kurum ve kuruluşların birinci görevi olmalıdır.

***

Aşağıda, son günlerde ülkemizdeki iklim değişikliği, küresel kuraklık ile ilgili arşivimdeki bazı yazıları paylaşıyorum:

  • Ülkemiz şu anda hızla çölleşiyor, çölleşme dünya ortalamasının çok üstünde, ancak yetkililer henüz işin ciddiyetinin farkında değiller. Tüm gücümüzle ormanların arttırılmasını desteklemeli, maden ocakları, taş ocakları ve konut yapımı için tek bir ağaç bile feda edilmemeli!!!
  • Konya ovasının en büyük gölü Beyşehir hızla kuruyor; şu anda kıyıdan 100 metre kadar çekildi.
  • Bursa ovasında tarım arazilerine su sağlayan Gölbaşı barajında su seviyesi çok aşağılara düştü.
  • Yuvacık barajı (Kocaeli) alarm veriyor, küresel kuraklık nedeni ile barajdaki su seviyesi % 35’e kadar düştü. TEHLİKEnin çok azını paylaştım henüz.

Tüm ülke barajları aynı durumda, hatta Van gölümüzde bile çıplak gözle görülen azalmalar var.

Ayrıca, yer altı sularımız da alarm veriyor.

İzmir su ihtiyacını büyük ölçüde Manisa’nın yer altı sularından (Sarıkız kuyuları) ve Su kaçıran Gördes barajından karşılıyor. Bu yüzden Manisa ovasının üretim ve ekonomik kaybı çok arttı.

İki güzel ve komşu şehrimizin su kavgasına bile tanıklık edebiliriz.

Bu notlarımın ilgililerin ve yetkililerin dikkatini çekmesini dilerim.

Bir yorum

  • Hayati Sarnık

    Su hayattır.Medeniyettir. İşi ehline bırakmak gerekir.İnsan her şeyi bilemez.Yüzlerce kurumlarımız var.Fakat yüzlerce de emir erleri oluştu.Onları çalışmalarında özgür bırakmak ve isteklerini karşılamak gerekir.Ben yaptım oldu ! İle hiç bir şey olmaz.Yerel ziraatçılarımız ve bilim insanlarımızın ortak çalışmaları ile , kısa zamanda iyi sonuçlar alabiliriz.Yeter ki siyasiler engel olmasın.Destek olsun.Son seneler de tabiat’in altından girip üstünden çıktılar.Toprak , Su , Hava , Güneş , Yağmur vs.analizlerini yapıp tekrardan Tarımı ayağa kaldırmalıyız.Ne yazık ki Dünyanın en güzel toprakların da , Dünyanın şeytan ları toplanmış.Artık iyi bir yönetim ile ATATURK’ ün gösterdiği yol’a girmekten başka çaremiz yok.Çok geç kaldık.Orhan bey yazınızı beğeni ile okudum.Teşekkürler.

Siz de fikrinizi söyleyin!