#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Haberleri,  Psikoloji,  Sağlık,  Sosyoloji,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: Psikoloji – Hayata küskünlük bozukluğu uzun sürebilir

  • Sözle incitmeler ve hayal kırıklıkları bazen zihnimize derinden kazınır.
  • Bazen insanları o kadar zorlarlar ki, hayata küskünlükleri kronikleşir.
  • Bir terapi mağdurlara yardımcı olabilir.

Aşağılanmalar, güven ihlalleri ve haksızlıklar hayata küskünlük bozukluğunu tetikleyebilir. Kişinin öznel duygusu bu küskünlüğün merkezidir; kişinin aldatıldığı veya bir şeyden mahrum bırakıldığı ve bu konuda herhangi bir şey yapma veya adaletsizlikle başka bir şekilde başa çıkma fırsatının olmadığı hissidir. Alman Psikiyatristleri Meslek Federasyonu (BVDP) konuyu bu şekilde tanımlıyor.

BVDP başkanı Christa Roth-Sackenheim, özellikle bir kişi için çok özel alanlarda acı verici hayal kırıklıkları meydana geldiğinde içsel bir küskünlüğün ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Hayata küskünlük bozukluğunu tanımlayan nedir

Uzmanlar somut olarak travma sonrası küskünlük bozukluğundan bahsediyor. Meslek Federasyonuna göre, bazı ortak yönleri olsa da travma sonrası stres bozukluğundan ayırt edilmelidir. Zira küskünlük bozukluğundaki tetikleyici, yaşamı tehdit eden bir olay değil, “daha çok güncel olağan sözle incitme, haksızlık deneyimidir”; korku değil, dargınlığın baskın olduğu duygudur.

İyileşmek için terapi

Çoğunlukla, bu bozukluk mesleki veya özel anlaşmazlıklar bağlamında gözlenir. Ancak ağır hastalık veya kaza gibi diğer ciddi olumsuz yaşam olaylarına tepki olarak da gelişebilir. Sonrasında, bu küskünlük genelde yaşamın tüm alanlarına yayılır.

Hayata küskünlük bozukluğundan mağdur kişiler genellikle öfke, çaresizlik, umutsuzluk ve teslimiyet duyguları yaşarlar. Yaşananları engelleyemedikleri için utanırlar ve kendilerini suçlarlar. Olanlar hakkında soru sorulduğunda, federasyona göre genellikle duygusallaşırlar. Bozukluk ayrıca uyku sorunları, iştahsızlık ve ağrılar gibi fiziksel rahatsızlıkları da tetikleyebilir.

Mağdurlar durumları tekrar tekrar hatırlatılıyorlar. Roth-Sackenheim’a göre, bazen olayların ayrıntılarını unutmamak onlar için önem taşıyor. Çünkü bunun, yaşananlar ile daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olacağını umarlar. Bir terapi, olayla ve incinmelerle başa çıkmada yardımcı olabilir. (www.neurologen-und-psychiater-im-netz.org )

Nizamettin Karadaş

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlanmıştır:

Psikoloji: Hayata küskünlük bozukluğu uzun sürebilir

•Sözle incitmeler ve hayal kırıklıkları bazen zihnimize derinden kazınır.
•Bazen insanları o kadar zorlarlar ki, hayata küskünlükleri kronikleşir.
•Bir terapi mağdurlara yardımcı olabilir. pic.twitter.com/1CrXXsXL99

— @KpaxN (@kpaxn) July 5, 2021

Kaynak:

https://www.rnd.de/gesundheit/psychologie-verbitterungsstoerung-durch-kraenkungen-und-enttaeuschungen-kann-lange-andauern-LVWO3L2FKEOKMGSQQU5TFC32OI.html

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!