Güncel - Aktüalite,  Siyaset,  Tartışma,  Toplum

Dünyamızda Covit 19 Salgınında Neler Oluyor?

Bu yazımı hazırladığımda, ülkemiz için çok önemli, benim için de çok özel iki konu gündemimize düştü. Bunlardan bir tanesi 23 Nisan mutlaka yazmalıydım. Diğeri ise yine ülkemiz için çok önemli olan Çanakkale Kara Savaşları‘ydı.

Elimden geldiği kadar bu kutsal savaşın heyecanını, coşkusunu yazmaya gayret ettim.


Bu salgından sonra nasıl bir dünya ile karşılaşmağız, bu konuda düşüncelerimi özgürce paylaştım. Gerçi hemen herkes “Bu salgından sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak!” diyor ama ne olacağını ya söylemiyor, ya da daha sonra yanılmış olmaktan çekiniyor.

Dünyamızda Covit 19 salgınında neler oluyor. Salgın sonrası nasıl bir dünya öngörüyorum.

1) Avrupa’nın iki güçlü ülkesi İtalya ile Almanya’nın arasında gerilim iyice arttı. İtalya Başbakanı Conte, “Almanya ekonomisi, Avrupa’nın lokomotifi değildir. Olsa olsa freni olur.” dedi.

2) Petrol savaşı; ABD ile Rusya arasındaki petrol savaşını Rusya kazandı. OPEC’in en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, bugün ABD’nin baskısına rağmen bu kez Rusya ile anlaşması sonucu petrol üretiminde tarihi bir düşüş yaşandı. ABD’de ham petrolün fiyatı sıfır doların altına indi.

3) Japonya virüse karşı başta başkent Tokyo olmak üzere ülkede sıkıyönetim ilan etti. Hatta bir zamanlar disiplinli davranışları ile bilinen Japonların, bir mağazada yapılan maske dağıtımında kavgalarını ibretle izledik. Ayrıca bu yıl yapılması beklenen Tokyo Olimpiyatları şimdilik 2021 yılına ertelendi.
Bir hatırlatma: 2020 olimpiyatlarına aday olan ülkelerden biri ülkemizdi. Sayın cumhurbaşkanımız Japonya başbakanına şu teklifte bulunmuştu. “Siz daha önce bu olimpiyatlara iki kez yaptınız bize vermenizi düşünür müsünüz?
Japonya Başbakanı ise şu yanıtı verdi; “Bu olimpiyatların sahibi Tokyo Belediyesidir, biz değiliz.”

Neyse ki tanrı ülkemizi korudu. Eğer bu olimpiyatlar bizde olsaydı en az 400 milyar dolar yatırım yapar ve bunun onda birini bile çıkartamazdık. Çünkü uzun yıllar bu olimpiyatlara katılım çok eksik olacak.

4) NATO’nun konumu; başta İtalya olmak üzere NATO’nun bu çok zor günlerinde hiç bir şey yapamaması, buna karşın Rus askeri araçlarının yardım için İtalya sokaklarında görülmesi İtalyanlar ve hatta diğer NATO ülkelerinde hayal kırıklığı yarattı.

Benim öngörüm salgından sonra bu NATO örgütünüm artık işlevini tamamlamış olduğu ve artık tarihin çöplüğünde yerini alacağıdır.

5) G7 toplantısı; gelişmiş yedi ülkenin toplantısı sonunda yapılan ortak açıklamada ABD başkanı Trump ile diğer ülkeler arasındaki tartışmalar damgasını vurdu.

Benim öngörüm G7 veya G20 gibi kuruluşların modası geçti gibi. Artık bu kurumlarda tarihe gömülecek. Önümüzdeki süreçte dünyadaki ülkelerde iki sınıf olacak zenginler ve yoksullar…

Bu da çok daha tehlikeli bir pandemik tehlike ki o da küresel ısınma ve iklim değişikliği ve buna bağlı su savaşları. Ve küresel açlık dünyamızı tehdit ettiğinde gelir dağılım dengesinin bozulması karşın küresel bir barış oluşacaktır kanımca.

6) ABD ve Çin savaşı; bugünlerde ABD başkanının bu salgın için ısrarla Çin virüsü demesine karşın Çin’in tepkisi çok sert oldu. Hemen arkasından bu kez İngiltere Çin’den çok büyük tazminat talebinde bulundu. Herhalde eğlenceli bir dava olacak bekleyelim görelim.

Benim öngörüm ise şu daha tüm dünya bu salgının etkisinden kurtulamadan Çin devleti kendini toparlayacak ve son yüzyılın en büyük küresel projesi olan bir kuşak bir yol projesi ile dünyamızı etkileyecektir.

7) Noam Chomsky; ABD’li dil bilimci, filozof, siyasi eleştirmen ve tarihçi, dünyanın en önemli aydınlarından kabul edilir. Kendisi Yahudi’dir. Son yazısında şöyle diyor. “Koronovirüsün iyi yanı, belki de insanların nasıl bir dünya istediği konusunda düşünmeye itmesi olacak.”

Ayrıca devamında; Neolibarizmi bir salgın olarak niteliyor ve dünyanın ve ABD’nin bu krize sosyopat olarak tanımladığı Donald Trump ve yardakçılarının eşliğinde girmesini bir felaket olarak nitelendirdi. Yazının tamamını okumanızı öneririm.

8) Bu salgın tüm dünyayı etkilerken dünyada silah satışlarında olağan üstü artışlar olmakta. Bu Covit 19 salgınından dünya ders almamış gibi. Fakat kapının önümüzde bekleyen iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu bırakın silah satmayı, üretmekten bile vazgeçeceksiniz.

Son sözüm anlayanlara;
Artık dünyamızı gelecekteki büyük risklerden yine küresel bir irade ile aşabiliriz.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Sayın Osman Akbaşak son yıllardaki yazılarımı topladı. İlgilenen dostlarım şuradan ulaşabilirler:
http://www.osmanakbasak.com/Konuklarim/Orhan_Ayber/Orhan_Ayber_Yazilar.html

Siz de fikrinizi söyleyin!