Deneme,  Ebeveyn,  Sanat,  Tartışma,  Toplum

Cruella

Dün gece izleyecek yeni filmler arasında arama yaparken bu filme denk geldim, baktım ilginç konusu vardı izledim.

Filmde fantastik bir anlatım vardı, açıkçası iyi işlenen fantastik kurguların da müptelasıyım. Fakat filmi beğenmedim. Filmde, Estella’nın öz annesine doğru yolculuğu ve kendini bulurken ki serüvenini izledim.

Büyük bir modacı olan, hatta ülke çapında bir numara olan Estella’nın annesi; çocuğunu doğurduktan sonra evdeki yardımcısına çocuğu yok etmesi amacıyla uzatıyor ve o sırada iş gezmesinde olan babasından saklıyor bunu, Estella’nın ölü doğduğunu ileterek.

Yardımcısı da çocuğunu öldürmeye kıyamıyor, hizmetçilerden en iyi kalplisine bebeği veriyor ve oradan uzaklaştırıyor.

Bebek büyüdükçe büyük bir moda meraklısı olmaya başlıyor. Okulda öz annesi gibi uyumsuz, narsist bir çocuk olarak yaşamına devam ediyor.

Senaryoda eleştirdiğim husus, genetiği haklı çıkarması ve maalesef eğitimi göz ardı etmesi. Güzel kalpli annesinin öğütleri sanki çocukta hiçbir etki yapmıyormuşçasına bir yansıma hissettirdi.

Disney’in burada politik bir uzantı etkisi oldu mu bilmiyorum, ama bu Disney, olmuştur!

Onu yetiştiren üvey annesi Estella’yı, okuldaki yaramazlıklarından atılınca, öz annesinin yanına götürüp yardım istedi. Gizlice öz annesi ile konuşurken üvey annesi tartışmada (ölüm sahnesindeki detaylar uzun kısa geçiyorum) öz annesinin köpeklerini yönettiği düdüğü kullanınca, dalmaçyalı üç köpeği üvey annesinin uçurumdan düşerek ölmesine sebep oldu.

Durumlar güya onu hırsızlığa sürüklemiş ve güya o hırsızlık için yaratılmamış, hadi canım! Hikaye! Çocuğun en küçük anlarında bile çok yaramaz anlatıldı.

Yalnız bir çocuk olarak sokakta kendisi gibi kimsesiz iki çocukla tanışıp, onlarla birlikte hırsızlık yaparak yaşıyordu.

Burada şunu düşünmeden edemiyorum; Disney’i en çok çocuklar takip eder. Çocukları hırsızlığa mı teşvik etmeye yönlendiriyorlardı? Diğer iki arkadaşından birinin de bir küçük köpeği, kendisinin de bir küçük köpeği vardı. Bazen o köpekler hayatlarını kurtarıyordu.

Yalnızca, filmdeki köpeklerin rolleri güzel yazılmıştı. Hani ülkemizde hadislerden çıkarak köpeklere zulüm eden hırsızlar bu filmi izleseler muhakkak köpek yetiştirirlerdi.

Estella zamanla moda da istediği en büyük ismin ve hiç tanımadığı öz annesinin yanında işe başlıyor. Sonra anıları aklına gelmeye başlayınca da, üvey annesiyle birlikte, öz annesinin malikanesine geldiklerini hatırlıyor.

Artık, daha fazlası olduğuna inanarak, olayların üzerine gitmek için olay üzerine olay yaratıyor. Annesini sürekli manipüle etmeye başlıyor; fakat farklı kılıklara girerek, Cruella olarak. Çünkü, düşmanının yakınında olmak için Estella olarak da çalışmaya devam etmeli. Çünkü, annesini öldürdüğüne emin oluyor patronunun.

Estella, tek başına yürümüyor tabi yolunda. Yanında kardeşi gibi sevdiği ve tek ailesi olarak gördüğü iki arkadaşına, bir anda patron gibi emirler buyurmaya başlıyor.

Filmde geçiş yok, çünkü senarist veya film yapımcıları ya da yönetmen vs, muhakkak psikolojiden bihaber olmalı. Kişilik bölünmesi yaşamaya başlıyor hemen Cruella!

Yahu dünyada onca insan gündelik hayatta o kadar çok kişilik bölünmesi yaşarken, bir annesinin karşısında Cruella olunca hemen nasıl değişir rol diyorsunuz izleyince.

İnsanın içinde iyilik de vardır, kötülük de vardır; fakat bir insan bu kadar, yüzseksen derecelik zıtlığa nasıl varıyor anlamadım. Güya iyi bir insan olmaya çalışıyor, fakat hep genetiği arızalı aktarılıyor. Filmin bile mantıklısına zor denk geliyoruz.

Eski Türk filmlerimizde olduğu gibi, insanların ortası yok, ya çok iyi ya çok kötü olarak aktarılmış roller.

Disney, görsellikte hep iyi olmuştur. Şovlarında hep başarılıdır, filmde de tanık oluyoruz. Fakat, filme başladığınıza pişman oluyorsunuz, bunca zaman izledim, bari bir sonuç olsun dercesine takip ederken yarı uyanıktım, uykum geldi uykum yokken.

Sürekli annesinin şovlarını manipüle edip, kendi şovlarını haber ettirerek alıyordu intikamını. Annesi duruma katlanamayıp son şovundan sonra, onu öldürerek ondan kurtulmak istedi. Bir sandalyeye Estella’yı bağlayıp, evi yaktı. Suçu da Estella’nın en yakın arkadaşlarının üzerine atacaktı.

Estella’nın hayatını, ilk doğduğunda kendisini kurtaran annesinin sağ kolu olan yardımcısı kurardı. Fakat ülkece Cruella öldü olarak biliniyordu.

Filmde artık son sahnelere doğru giderken, öz annesinin kim olduğunu ve doğum evraklarına kadar kanıtlara ulaştığı sıralarda, artık ne olacak diye bakıyorsunuz.

Estella yeni bir sahne hazırlayıp, annesini kışkırtarak öldüreceğine emin bir şekilde; toplumun tanık olmasına ve polisleri o ana denk gelecek şekilde ayarlamasıyla devam ederken film, annesi Estella’yı çok yüksek bir uçurumdan itiyor ve diğer kılığıyla Cruella kapıdan giriş yaparken polisler annesini  götürüyor. Çok mantıksızdı.

Bir gün önceden de Estella tüm mal varlığını ölü olarak bilinen Cruella’ya bırakıyor. İyi de Cruella’nın kimlik kartı yok! Nasıl devam edecek yaşama?

Saçma bir filmi izleyerek vaktinizi harcamayın diye bu eleştiri yazımı yazdım.

Film değerlendirme notum: 4,3! İmdb puanı: 7,4 🙂

Not: Bu film için konusunu da Disney’den alıntı yapıp aşağıda paylaştım.

 

Cruella

Komedi, Suç

Academy Award® ödüllü Emma Stone (“La La Land”), sinemanın en kötü şöhretli -ve en moda tutkunu- kötülerinden, efsanevi Cruella’nın isyankar ilk zamanlarını konu alan yepyeni bir canlı aksiyon filmi olan “Cruella”nın başrolünde. 1970’lerin Londra’sında punk rock devriminin ortasında geçen “Cruella”, tasarımlarıyla adını duyurmaya kararlı, zeki ve yaratıcı bir kız olan genç dolandırıcı Estella’yı konu alıyor. Estella yaramazlığa olan iştahını beğenen iki genç hırsızla arkadaş olur ve birlikte Londra sokaklarında kendilerine bir hayat kurarlar. Estella’nın moda yeteneği, bir gün iki kes Oscar® ödüllü Emma Thompson (“Howards End”, “Sense & Sensibility”) tarafından canlandırılan, son derece şık ve dehşet verici bir moda efsanesi olan Barones von Hellman’ın dikkatini çeker. Ancak ilişkileri, Estella’nın kötü tarafını kabullenmesine ve kaba, moda tutkunu ve intikam peşinde koşan Cruella olmasına neden olacak bir dizi olayı tetikler. Disney’in “Cruella” filminin yönetmenliğini Craig Gillespie (“I Tonya”), senaryosunu Dana Fox ve Tony McNamara, hikâyesi ise Aline Brosh McKenna ve Kelly Marcel & Steve Zissis’in üstlendi. Yapımcılığını Andrew Gunn (“Freaky Friday”), Marc Platt (“Mary Poppins Returns”) ve Kristin Burr (“Christopher Robin”) yaptı. Emma Stone, Michelle Wright, Jared LeBoff ve Glenn Close ise idari yapımcılar. İki kez Oscar® ödüllü kostüm tasarımcısı Jenny Beavan (“Mad Max: Fury Road”, “A Room with a View”) başlı başına olay olan göz kamaştırıcı ve yaratıcı kostümler tasarladı. UYARI: Bu filmdeki bazı sahneler ışığa duyarlı izleyicileri etkileyebilir. Kaynak:https://disneyturkiye.com.tr/filmler/cruella

Gündem Arşivi kurucusuyum, sitede editörlük dahilinde; yayın yönetmenliğini de ben yapıyorum.

Siz de fikrinizi söyleyin!