Biyografi,  Güncel - Aktüalite,  Kategorisiz,  Siyaset,  Tarih,  Tartışma,  Toplum

Borsada Kumar Oynayan Padişah: Abdülhamit

Borsa, genelde çok zenginlerin kumar oynadığı uluslar arası kumarhanedir.
Başta New York olmak üzere dünyanın büyük kentlerinde borsalar bulunur.
Borsada kumar nasıl oynanır?
Bu soruyu yanıtlamak için At Yarışlarıyla bir karşılaştırma yapalım.
At yarışlarında atlar koşar, atlar üzerine bahse girilir.
Borsada şirketlerin hisse senetleri yarışır, hisse senetleri üzerine bahse girilir.
Kumar, hiçbir şey üretmeden, hiç emek harcamadan para kazanmanın yollarından biridir.
İslam’ın kutsal kitabı Kuran’ın Maide suresinin 90. ayetinde kumar; “şeytan işi bir pislik” olarak tanımlanmış, Müslümanların kurtuluşa ermesi için kumardan uzak durmaları öğütlenmiştir.

İslam devleti Osmanlı’nın padişahı ve dünyadaki tüm Müslümanların Halifesi Sultan Abdülhamit Han, Kuran’ın açık ayetini hiçe sayarak kumar oynamıştır. Hem de şehzadeliğinden başlayarak uzun yıllar süren bir kumarbaz olmuştur.
Sultan Abdülhamit Han, İstanbul’da borsada kumar oynamıştır.

Abdülhamit’in şehzadeliği zamanında Osmanlı iflas etmişti. İngilizlerden ve Fransızlardan aldığı borcun değil taksitlerini, faizlerini bile ödeyemez duruma düşmüş, gazetelere ilan vererek tüm Avrupa’ya parasal olarak battığını duyurmuştu.
Hazine tamtakırdı.
Değil devlet memurlarının, şehzadelerin bile maaşları ödenemiyordu!
Şehzade Abdülhamit, zamanında alamadığı maaşını kırdırmak için saraya rahatlıkla girip çıkan, Osmanlı hanedanına borç para bulan Rum banker Yorgo Zarifi ile tanıştı.
Yorgo Zarifi, Galata Borsası’nın en ünlü isimlerinden biriydi.
Bankerler, Osmanlı devletinin dış ticaret açıklarının kapatılması için gerekli olan yabancı kredileri bulan kişilerdi.
Bankerler aynı zamanda Osmanlı hanedanı mensuplarına kişisel ihtiyaçları için de borç veriyorlardı.

Şehzade Abdülhamit, danışmanı Yorgo Zarifi’nin önerileriyle Avrupa borsalarında hisse senetleri alıp satarak büyük bir servet kazandı.
Abdülhamit’in şehzadeliği döneminde borsada kumar oynayarak kazandığı o kadar parası vardı ki, tahta çıktığında cülus bahşişi olarak dağıtılan 60 bin altını kendi cebinden verdi.

Yorgo Zarifi’nin danışmanlığı, Abdülhamit’in padişahlığı döneminde de sürdü.
Borsada kumar oynayarak büyük servet kazanan Sultan Abdülhamit, danışmanı Yorgo Zarifi’nin önerileriyle emlak alımlarına yatırım yapmaya başladı.

Banker Yorgo Zarifi, 1877–1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında Osmanlı devletine açtığı kredilerle savaşın finansmanına önemli katkıda bulunmuştu. Ancak açtığı avansların yüksek faizleri ve ağır şartları Abdülhamit’i rahatsız eder boyuta ulaşmış, bu nedenle Yorgo Zarifi ile araları açılmıştı.
Sultan Abdülhamit, Yorgo Zarifi öldükten sonra yerine geçen oğlu Leonida Zarifi ile danışmanlık ilişkilerini sürdürdü. Bu kez Leonida’nın danışmanlığında borsada kumardan kazandığı servet daha da arttı.

Sultan Abdülhamit Han, borsada kumar oynayarak elde ettiği paralarını Avrupa bankalarına yatırdı.
Sultan Abdülhamit’in Alman Deutsche Bank, İngiliz Barclay Bank ve Fransız Credit-Lyonnaise gibi Avrupa bankalarında yüklü hesapları vardı.

“Osmanoğuları’nın Varlıkları ve İkinci Abdülhamit’in Emlakı” adlı kitabında Vasfi Şenözen, Sultan Abdülhamit’in zenginliğinin haksız ve gayrimeşru olduğunu uzun uzun anlatmaktadır…

Günümüzde Osmanlı padişahlarına “ecdadımız”, “atalarımız” diyenler, özellikle de Sultan Abdülhamit’i yüceltip kendilerine Rol Model yapanlar acaba burada kısaca anlattığımız gerçekleri biliyorlar mı?

Yılmaz Dikbaş

Siz de fikrinizi söyleyin!