Bilim,  Deneme,  Ebeveyn,  Güncel - Aktüalite,  Kategorisiz,  Toplum

Bilginin İki Yüzü

Bilginin gücü ve önemini artık bilmeyenimiz kalmadı. Bilgi ve iletişim çağının nimetleri olduğu kadar külfetlerinin de olduğunu geç de olsa anladık. Bilgi güvenliği ve mahremiyetini bir önceki yazımda anlatmaya çalıştım. Yalnız dikkat ettiğim güvenlik ve mahremiyet denildiğinde aklımıza hep bireyler geliyor. Acaba kamu kurumlarının ve özel sektör işletmelerinin mahremiyeti veya bilgi güvenliği önemsiz mi? Bireylerin güvenliğinden daha mı önemsiz?

Geniş açıdan baktığımızda özellikle kamu kurumlarının bilgi güvenliğinin sağlanması en az bireysel güvenlik kadar önemli olduğunu görürüz. Kamu kurum ve kuruluşlarının hepsinin bilgisayar ortamında çalıştıklarını düşündüğümüzde bunu daha iyi anlarız. Kamu ve özel kurum veya kuruluşlarımızın bilgi güvenliğini tam olarak sağlayabiliyor muyuz? Yerli işletim sistemimiz ve yazılımlarımızın olmaması bu konuda kuşkulara sebep olmaktadır.

PARDUS (Anadolu Kaplanı) Linux tabanlı işletim sisteminin bu açığı kapatmasını umuyoruz ama kullanımı ne yazık ki istenilen seviyede yaygınlaşamadı. PARDUS’un kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilmesini ve en kısa zamanda tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmasını umuyoruz. Tubitak’ın program üzerinde çalışmalara devam ettiğini ve geliştirmeler yaptığını internet üzerinden yaptığım araştırmalarda gördüm.

Enerji, sağlık, eğitim, iletişim, adalet, ulaştırma, bankacılık, su ve güvenlik sistemlerimizin Microsoft yazılımlarını kullanmasının ne kadar güvenli olacağını sizlere bırakıyorum. Bilgi işlem uzmanlarının bu konuda yazdıkları birçok makaleyi internette rahatlıkla bulabilirsiniz.

Buraya kadar hep içimizi karartan bilgi güvenliği ve mahremiyetinden bahsettim. Bilgi ve iletişim çağının hiç mi faydası yok derseniz, işte onlar saymakla bitmez. Öncelikle devletimiz açısından örnek vererek başlamak istiyorum.

E-Devlet sistemi henüz tam anlamıyla uygulamaya geçmemiş olmasına rağmen başta devletimiz olmak üzere hepimize hem zaman hem de çok büyük maddi kazançlar sağlamaya başladı. Kurumlar arasındaki yazışmaların çoğu sanal ortama taşındı. Ortak bilgi havuzları sayesinde işlem sayıları düştü. Mükerrer işlemlerin önüne geçildi.

Kullanıcıların sistem üzerinden işlem yaptığından kurum ve kuruluşlardaki personel ve tesis ihtiyaçları azaldı. Bu saydıklarım daha tüm kurum ve kuruluşların e-devlet sistemime tamamen entegre olmamasına rağmen sağlanan faydalardan yalnızca birkaçı.

Kurum ve kuruluşlar arasında tam entegrasyonu sağlandığında, bugüne kadar basında görmeye alıştığımız birçok suç yaşamımızdan tamamen çıkacaktır. Yolsuzluk, hırsızlık, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, kaçak işçi çalıştırma, vergi kaçakçılığı, evrakta sahtecilik, arazi yolsuzlukları, kara para aklama gibi suçlar yok olacak veya minimum seviyeye inecektir. Tam olarak entegrasyon sağlandığında sağlanacak zaman, emek ve maddi kazançların diğerlerini sizlerin takdirine bırakıyorum.

İletişim ve bilgi çağının insanlığa bence en önemli faydası bilgiye erişim yeteneğini artırmasıdır. Son zamanların moda tabiriyle Z kuşağının oluşmasının sebebi de bu bilgiye ulaşım özgürlüğü diye düşünüyorum. Tek bir kaynaktan verilen bilgilerle yetinmeyen, araştıran ve değişik kaynaklardan elde ettiği verileri, kendi zihninde yorumlayarak karar veren bir nesil çıktı karşımıza. Bizler tek kaynaktan bilgileri aldığımız ve sorgulamadan uyguladığımız için onları anlayamıyoruz. Aslında, tek yapmamız onları yönlendirmek ve önlerini açmak olmalı. Bunu başarabilirsek, sanayi ve teknoloji devrini kaçırdığımız gibi uzay çağını kaçırmayız kanaatindeyim.

Dünyayı küçük bir köy haline getiren iletişim imkanlarını bilinçli kullandığımızda beklediğimizden daha çok fayda sağlayabiliriz. Bu konuda kendimden küçük bir örnek vermek istiyorum. Son iki ay içinde 36 kitap dinledim. Kitapları dinlerken, Z kuşağının sanal alemde gezerken konusuna ve içeriğine bakmadan o an hoşlarına ne gidiyorsa onu izlemeleri veya dinlemelerini çok beğendiğimden ben de aynı sistemi kullandım. Bu yöntem sayesinde, hayatta okumam ve dinlemem dediğim birçok kitabı dinledim. Sonuçta da birçok konuda bilgisiz ve yetersiz olduğumu gördüm. Meğerse bizler hep aynı şeyleri okuyup duruyormuşuz.

Kullanıcı verilerinin önemini belirterek yazımı bitirmek istiyorum. Kullanıcı verileri aklımıza gelen veya gelmeyen her alanda kullanılmakta ve pazarlanmaktadır. Pazarlama, reklam, ürün geliştirme, satış ağlarının tespiti bunlardan yalnızca birkaçıdır. Bir fabrikanın nerede kurulacağı, ne üreteceği ve hangi kanallarla pazarlanacağının kararını satın alacağınız kullanıcı verileriyle beş dakikada tespit edebilirsiniz. Hedef kitlenizdeki insanların en çok ziyaret ettiği yerlere satış noktalarınızı açabilir ve personelinizin kıyafetlerini belirleyebilirsiniz.

Yerli işletim sistemi ve yazılımları ile bilgi çağının nimetlerini geleceğimiz ve gelişmemiz için kullanılması dileklerimle saygılarımı sunuyorum.

Mehmet ÇALIŞKAN

Siz de fikrinizi söyleyin!