Biyografi,  Ebeveyn,  Psikoloji,  Siyaset,  Tartışma,  Toplum

Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (2)

Atatürk’ü bir bütün olarak anlamak, devrimci, stratejik ve üretken, bilgiye dayalı dünya görüşünü kavrayabilmek eserlerini okumakla, hayatını yakından bilmekle mümkün olabilir.

Yıkılan, dağılan, biten bir imparatorluktan yepyeni çağdaş, modern bir devlet kurmak, kolay değildi elbet. Bir mucize gerçekleştirdi, bu başarıyı öğrendikçe, sindirdikçe O’na olan hayranlığım sevgim, saygım, minnet ve şükran duygularım artıyor.

“Büyük olmak için hiç kimseye dalkavukluk etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü ne ise onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes sana karşı çıkacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır, fakat sen buna dayanıklı olacaksın, önüne sonu gelmeyen engeller çıkacaktır. Kendini büyük değil; küçük, zayıf, kimsesiz ve araçsız kabul edecek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanmış olarak bu engelleri aşacaksın. Bundan sonra da sana “BÜYÜKSÜN” derlerse bunu söyleyenlere güleceksin!..”

Bu kadar öz güvenli bir lider…

“Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz. Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz.” diyerek yüzyıllarca geçerli olacak bir vizyon sunuyor…

Atatürk’ün liderlik ilkelerinden bazıları:

Gerçekçi Olma: Hadiselerden ürkmeyin, meydana gelen hadiselerden gerçekleri çıkararak derhal tedbirlerinizi alıp, istifadeye çalışın. Gerçekçi olun, ölçülü davranın, aşırılıktan kaçının, dikkatsiz adımlar atmayın.

Göreve Talip Olma: Kendinize güvenin, hangi işin aksak tarafını görürseniz “ben yaparım” diye ileri atılın. Bir göreve talip olan, genellikle hazırlıksız birine göre, o göreve sahip olma ve başarı şansını arttırır.

Güvenilir Olma: Sözlerinizde ve yaptıklarınızda tutarlı olun. Söylediklerinizi yaptıklarınızla destekleyin. Yapamayacağınız şeyleri asla telaffuz etmeyin. Söylediğiniz şeyleri de muhakkak yerine getirin.

Kendine Güvenme: Yapmamak, “yapamam” demek, “benliğimden, varlığımdan vazgeçtim, beceriksizliği ve yeteneksizliği kabul ettim” demektir. Kendinize güvenirseniz, bilgi ve yeteneğiniz dahilindeki her şeyi yapabilirsiniz.

Hazırlıklı Olma: Hiçbir şeyi oluruna veya tesadüfe bırakmayın. Olacakları çok önceden görüp, gerekli tedbirleri alın. Görüşeceğiniz kişilerin özelliklerini, alışkanlıklarını daha önceden araştırın.

Hedefe Yönelik Kararlı Olma: Hedefi gözden kaçırdığınız anda, engelleri görmeye başlarsınız. Bir kere karar verdikten sonra o şey kesinlikle olmalıdır. Hiçbir engel sizi yıldırmasın.

Hesap Adamı Olma: Kafanız bin bir fikirle, içiniz bin bir ihtirasla kaynasa da, hiçbir zaman aklınızın yolundan şaşmayın. En minik vakaları bile gözden kaçırmayacak kadar her şeyi hesaba katın.

İkna Etme Yeteneği: Kandırmadan ikna edin. Fakat fikirlerinizi başkalarına kabul ettirirken, onlara da kendi isteklerini elde etmiş oldukları izlenimini verin. Karşınızdakilere kendi fikirlerinizi kabul ettirmek için sabır ve tahammül gösterin; ancak böylelikle çevrenizi kendi düşüncelerinize sürükleyebilirsiniz.

İnisiyatif Kullanma: Hayatın her safhasında önceden düşünülemeyecek durumlar çıkabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden kararlar alıp, bunları uygulayıp, durumu istenilen yönde geliştirmek gerekir. Provokatif yöneticiler, problemleri büyümeden teşhis eder, bunları fırsat olarak değerlendirir, inisiyatiflerini kullanır ve bunları çözer.

İnsan Sarrafı Olma: Yöneticinin malzemesi insandır. İnsan karakterini ve davranışlarını çok iyi tanıyın. Küçük can alıcı bir örnekle, bir yöneticiyi diğerlerine tanıtmasını bilin. Kişilerin özellikle stres altındaki davranışlarını inceleyin.

İnsana Değer Verme: İnsan sevgisine sahip olmayan bir yönetici başarılı olamaz. Hangi konumda olursa olsunlar, herkese insanca muamele edin. Şirketleri, teşkilatları yaratan insandır. Yeni bir teşkilat kurarken, işin mali yönünden de önemli olan, doğru insanları bulabilmektir.

Serdar Yılmaz

Not: Yazı serimin tamamını okumak için aşağıdaki başlıkları tıklamanız yeterli olacak.

Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (1)
Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (3)
Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (4)

Siz de fikrinizi söyleyin!