Güncel - Aktüalite

2021 Ahi Evran Yılı

UNESCO’nun 40. genel kurul toplantısında alınan kararla, bu kez 2021 AHİ EVRAN yılı ilan edildi… Yunus Emre Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran çok yönlü ilim ve fikir insanları idi…

Türk kültürünün (ticaret ahlakının) bu en kıymetli kişisinin partiler üstü bir anlayışla anılması gerektiğinde ısrarcıyım. Türk/Anadolu kültürünün altın değerindeki bilge insanlarının ülkemizde en çok gereksinim duyduğumuz dostluğa, kardeşliğe katkı koyacağını düşünüyorum.

Editörün Notu: Ahi Evran’ın Nasrettin Hoca olduğu tahmin edilir. Bu konuda Gündem Arşivi gönüllü emektarlarıyla işlediğimiz konu başlığında, birçok bilgi aktarımı bulunmakta. Bu başlık konusunu yazıya eklemeden önce, dünya ve ülke haberleriyle bizleri aydınlatan çok Saygıdeğer Orhan Ayber’e, bilgi aktarımı için çok teşekkür eder ve sonsuz hürmetlerimi iletirim. İyi ki Orhan Ayber var!

2 Yorum

  • Muhsin Salman

    Ahi Evran’ın Nasrettin Hoca olduğunu iddia edenler hangi kaynağa dayanarak bunu söylerler? Benzer yanları vardır doğru. İkisi’de halktan yana saraya karşıdır. Yalnız Ahi Evran ile Hacı Bektaşi Veli adları sık sık bir araya gelirken Nasrettin Hoca ile Hacı Bektaşi Veli’nin bir araya geldiği menkıbeye bile rastlayamayız .Aynı zamanda Ahi Evran örgütlü bir güç iken (Ahilik Teşkilatı) Nasrettin Hoca tek başına bir filozof olarak çıkar karşımıza. Mevlana dolaylı ve dolaysız Hacı Bektaşi Veli ve Ahi Evran’a karşı kavga yürütüp Ahilerin dükkanlarını yağmalatıp Hacı Bektaşi Veli’ye sığınan Ahi Evran’ın eşine iftira atacak kadar küçüldüğünü görürüz. Oysa Hacı Bektaşi Veli ile Ahi Evran Musahip yani yol kardeşi olup her birinin hanımı diğerine bacı sayılır. Ayrıca Hacı Bektaşi Veli ile Ahi Evran’ın yaşadığı Dönem;1171-1262 Timur; 1336-1405 Mevlana; 1207-1273 Nasrettin Hoca; 1208-1284

    • Ilkay

      Bu konuda öncelikle başlıktaki tartışma ve bilgi aktarımlarını okumanızı öneriyorum. Doğru da olabilir, olmaya da bilir. Bir iddiam yok. Ahi Evran için yazdığınız bilgi aktarımlarına çok teşekkürler, deüerli şair bey. Atalarımızın ruhu şad olsun.

Siz de fikrinizi söyleyin!