Şiir

Gök Çiçeği

dedim ki

bir gün dedem terini dökmüş Akdeniz’e

imlasız çırpınmış o günden beri, huzursuz

azgan çalısı Karadeniz’in soğuk yüzü

 

Yiğit’tenEmir’etoplamdaonyediyeğenime.

 

(üç kıtaya bir masal; Ararat’a Tırmanış ya da Gök Çiçeği:

İbrahim öncesi zamanlardan gelir üç kıtanın masalı Gök Çiçeği ya da öyle der Bahattin Amca, Dayı… her baharbaşı kavimlerin yollara düşen yüreği aklında seçilmiş savaşçıları, Elpayı ile Ararat’ın eteğindeki Eran Yurduna gelir ve Paydağı oluştururlarmış… yazbaşı Yer Yemeği kurulur, savaşçıların yurt ve yol anıları dinlenir, Step Yurdundan gelen Aksakal’ın sözlerinden sonra Gök Çiçeğini bulmak için Ararat’a Tırmanış başlar ve Aksakal Eran Halkı’na paydağının tümünü dağıtırmış. yoksula iki verilir, varsıla bir, artanı çocuklara imiş. bedelmiş bu, halkın Üçtaşa kadar yol boyu koyduğu yiyecek – içeceklerle, Gök Soluğu Geçidinin girişine koyulan Post’lara karşılık… fısıltı ile söylenen büyük sırrı, Gök Çiçeğini bulan, kavimlere gösterip haykırarak söyleyecekmiş ‘ İşte bu O’nun çiçeği,’ sonra kavimlere Baş olacakmış… Tırmanış, yazsonu dönen savaşçıların anıları ile süren Gök Yemeğinden sonra biter. sağ kalan savaşçılar kavimlerine geri dönermiş… hala bulup getiren olmadı ve üç rivayet akıp geldi zamandan bu yana…

 

Rivayet l: Barbar Attila’nın bulduğu, açlıktan ve soğuktan ölmek üzere iken ‘içine doğan yeme hissi’ ile çiçeği yediği, açlık ve buzu tanımadığı söylenir, eli boş döndüğünde inanmayan sekiz savaşçıyı öldürmüş.

 

Rivayet ll: Büyük İskender’in rüyasında gördüğüdür, birbirini denetleyen üç elçiye anlatıp Aksakal’a gönderirken kendini kavimler kralı ilan etmiş.

 

Rivayet lll: Mezopotamya’lı bir demirci bulmuş, Ararat’tan inerken Gök Soluğu Geçidinde elinden bir kuşun kaptığı söylenir.

 

Üçü de çiçeği anlatmış, Aksakal doğrulamış. masal bu ya, kavimlere çiçeği göstermek şart olduğu için elleri ve düşleri boş kalmış. Büyük İskender ve Attila’nın barbarlığına köken olabilir mi, diye düşünüyorum.)    

Edebi Metinler

Siz de fikrinizi söyleyin!