Deneme,  Toplum

Çamlıca Tepesi

İstanbul’un en yüksek tepesidir. Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca olarak ikiye ayrılır. Ortalarında Kısıklı semti bulunur. Yaklaşık 250 metre yüksekliğindedir. Üsküdar ilçesindedir.

Tarihçesi: Osmanlılar zamanında, Habeşistan’dan getirilen kölelere yılda bir gün hasret giderme izni verilirmiş. Nisanın ilk cuma günü olurmuş bu buluşma. Sağ kalan, başka bir yere satılmayan kölelerin hepsi, akrabaları ile buluşup piknik yaparlarmış. O zamanki bu hem hüzün hem mutlu olan köleler, şarkı söyleyip dans ederlermiş.

Nisan yağmurlu bir ay. Yağmur da kapalı yerlere sığınırlarmış. “Yağmur yağıyor, seller akıyor, Arap kızı camdan bakıyor.” şarkı gibi tekerleme ise, o devirden kalma.

Konumu: Çamlıca Tepesi, şarkılara konu olmuş yedi tepesinden biridir. Tüm şehri 360 derece gören tek tepedir. Korunun içi halka açık piknik alanıdır. İçinde çeşitli kafeler ve etkinlik alanları mevcuttur. Fiyatlar makul sayılabilir. Mangala izin verilmiyor. IV. Murat burayı çok severmiş. İçine Bağ-ı Cihan Kasrını yaptırmıştır.

Tepelerin tamamı halka açıktır. Yeni evlenecek olanlar mutlaka düğün günü burada fotoğraflar çektirmektedirler. Eski evlilerde, ölmeden son hatıra olarak foto çektirip çocuklarına bırakırlar.

İ. B. B. iki tepeyi de düzenleyip, Lâleler ve çeşitli çiçeklerle çok güzel yaptı. Havası en temiz yerler arasında tartışmasız birincidir. Birkaç yıl önce televizyonda ve seyir kulesi yapıldı. Çok ağaç kesildi. Kulenin 360 derecelik seyir terası var. Üsküdar’a yakın olması, ulaşım için büyük fayda sağlıyor. Belediye otobüsü, metro, minibüs ve özel oto ile ulaşım vardır. Göçmen kuşlarının yolu üzerinde olduğundan, göç zamanı seyrine doyum olmaz.

Hikâyesi: Osmanlı Sultanı bir eve yemeğe gittiğinde; güzelce ağırlanır, hizmet bitince de evin tapusu sultana verilirmiş. Sultan da memnun kaldıysa tapuyu sabah geri yollarmış, hediyesi ile.

Bir zamanlar Tepe bir aileye aitmiş. Fakat saraydakiler ve sultan o aileden hoşlanmazmış. Aileye haber yollanır. “Bu akşam sultan gelecek. Hazırlığınızı yapın” diye. Sultan gelir, muhteşem bir sofra hazırlanır. Sazendeler, nazendeler şarkılar söyler. Gece sultan giderken tapu takdim edilir. Sultan sabah tapuyu göndermez. Sultan araziye (Çamlıca’ya) el koyar.

Zamanımızda tapuları İ. B. B. ‘ye aittir. Gidip görülecek yerlerden biridir. Çamlıca kulesini belediyeye vermediler. Seyir bölümüne çıkıp seyretmek 60 TL  civarında imiş.

Hayati Sarnık

Siz de fikrinizi söyleyin!