Güncel - Aktüalite,  Tartışma,  Toplum

Bireysel Sosyal Deney

“Sekiz yaşında bir çocuk bugün tecavüze uğramış.”

Yukarıdaki cümle benim sosyal deney için kullandığım cümlemdir. Birçok sohbet ettiğim dostlarıma ve ailemdeki kişilere söyledim, birkaç ay sonra tekrar aynı kişilere yinelediğim de sonuç üzücüydü, çünkü insanlar ilk verdikleri tepki kadar etki bırakmıyordu cümlem; korkunç bir yadırgamazlık kapıda. Nereden baksanız bu tarz haberlere alıştırıldık, normalleşti çocuk taciz ve tecavüz olayları. Ne sapık gibi suçlu, ne de çocukların acizliğine mensubuz, ama biz doğru mu oluruz yadırgamadan, demeden edemiyorum.

Çok sevdiğim bir dostumun muazzam bir sosyal deney rol oyuncusu var, İsmet İnönü. Bu değerli dostum ticaret işiyle uğraştığı için ve hayli insanla da muhattap olmak zorunda kalınca da geçiyor bazı zaman dalgasını. Misal, zam geldi diyelim. Müşteri zamdan yakınıyor, dostum da hemen “O, İnönü yok mu; hep bu zamları o yapıyor.” diyerek veriyormuş gazı. Sonra dinlemeye başlıyormuş, meğer İnönü çağımızın tüm günahlarını işlemişçesine birçok kişi tepki verirmiş. Tabi dostum toplumun kültür, tarih ve güncel bilgi seviyesini ölçse de onları dinledikten sonra anlatmaya başlarmış, “İnönü 1973 yılında öldü ve o bu zamanda yapılan hiçbir eylemde sorumlu tutulamaz.” diye.

Benim deneyim insanların sağduyusunda ki tepkiyi ölçerken, dostumun deneyinde ise toplumun cehaletinin ne denli arttığını gözler önüne koyuyor.

Çok önceleri iki kez Twitter’daki hesabımda sosyal deney başlıklarını incelemiştik, bu başlığa hazırlanırken izlediğim videolardan ve onca dünyada yapılan bir sürü sosyal deneylerden bir tanesi, hiç aklımdan çıkmıyor, çünkü insanların din kültürünü sorgulamaya bile anlayış yokmuş. Ne kadar acımasız bir coğrafya oldu burası. O sosyal deneyi ekliyorum, burada adam ateist olduğunu ifade edip, Tanrı’yı anlatmalarını istiyor, sonuç ise karakolda biten bir deney… https://youtu.be/X6L4wtXrHrA

Sosyal deneyler insanlarımızı daha iyi anlamaya yarar, çoğunluk insanımızın kültür seviyesini anlamamıza yarar, toplumdaki bireylerin ister realitede ister varsayılan durumlarda gözetilmesine yarar. Aslına bakarsanız, toplumumuzu daha iyi anlamak için düşünülmeyeni düşünmek ve daha ileriye doğru bu toplumu ilerletmek için öncelikle cehalet seviyemizi ölçmemiz lazım. Eksikliklerimizi bilmeden ilerlememiz mümkün değil, sahi ne kadar dipteyiz?

Eğer kendinizce uyguladığınız bir sosyal deney varsa lütfen iletiniz, akıllıca birleşerek ve düşünerek ancak bu toplumu ilerletebiliriz, diye düşünüyorum naçizane.

Twitter’da Gündem Arşivi gönüllü emektarlarıyla geçmişte bu konu üzerine yaptığımız başlık twiti ekliyorum, meraklı takipçilere sunarım.

https://twitter.com/KemalistIlkay/status/1035959023462494208

Gündem Arşivi kurucusuyum, sitede editörlük dahilinde; yayın yönetmenliğini de ben yapıyorum.

Siz de fikrinizi söyleyin!