Biyografi

Beykoz’a sevdalı İzmir’e vefalı bir yazar

Yazar Osman Akbaşak kendisini “Beykoz sevdalısı bir İstanbullu” olarak tanıtsa da www.osmanakbasak.com alan adlı web sitesi 44 yıldan bu yana yaşadığı İzmir’e de bir saygı duruşu ve çok ciddi bir vefa örneği.

Mesleği mühendislik olmasına karşın kentine, olaylara sorumlu ve duyarlı çok yönlü bir entelektüel olan yazar Osman Akbaşak’la Yakın Kitabevi’nde görüştük. Bir iğne oyası gibi incelikle işlenmiş, yılların emeği olan web sitesini, ayrıca düzenlediği kitap kulüp etkinliklerini ve yazdığı romanları konuştuk.

Hem yazıyor hem okuyor hem inceliyor

Osman Akbaşak’ın kaleme aldığı “Ağababa”, “Şafak Baskını” ve “Güneşe Doğru” adlı kitapları “Milli Mücadele’de Beykoz Üçlemesi”ni oluşturuyor. Akbaşak, “8500 – İzmir’de Bir Taşdevri Köyü”, “Güneşe Çağrı-Aristonikos İsyanı” ve “Barışın Renkleri”nin ardından son romanı “Sular Çekilirken”le okurlarını selamlıyor. Son dönemde www.kentyasam.com haber sitesinde “Okuduklarımdan” köşesini hazırlayan Osman Akbaşak, sevdiği yazarlara ilişkin inceleme yazıları, kitap eleştiri ve tanıtım yazıları, kitaba ilişkin düşüncelerini de paylaşıyor.

Yazar Akbaşak kendisini “Beykoz sevdalısı bir İstanbullu” olarak tanıtsa da www.osmanakbasak.com alan adlı web sitesi 44 yıldan bu yana yaşadığı İzmir’e de bir saygı duruşu ve çok ciddi bir vefa örneği. Çektiği fotoğraflar ve “anısı güzel kardeşi Sinan Akbaşak’ın yazıları” bölümüyle sitesinden Beykoz’a da selam gönderiyor. 

Osman Akbaşak, katıldığı etkinliği sonuna kadar izleyip fotoğraflayan, tüm katılımcılarla toplu bir fotoğraf çekmeden ayrılmayan bir kültür emekçisi. İzmir’in söyleşiler, kültür etkinlikleri açısından son derece zengin bir kent olduğuna dikkat çeken Akbaşak, 2011 yılında kendini emekliye ayırmaya karar verdikten sonra bu etkinliklere büyük bir keyifle katılmaya çalıştığını söylüyor. 

102 bin fotoğraflık dev arşiv

Fotoğrafçılığın yıllardır emek verdiği bir hobi olduğunu belirten Osman Akbaşak, 2007 yılında oluşturduğu web sitesinde her biri tek tek elden geçirilerek yerleştirilmiş 102 bin fotoğrafın bulunduğunu belirtiyor. Akbaşak, “Hep emekli olduğumda böyle bir çalışma yapmak istiyordum. Yaklaşık 15 yıl önce osmanakbasak.com alan adını aldım. O sıralar çalışıyordum ve sitede sadece kitaplarla Sky TV için yaptığım söyleşiler yer alıyordu” diyor.

İzmir’in edebiyat, kültür-sanat ajandasını izleyenlerin yakından tanıdığı yazar Osman Akbaşak, yaklaşık dört yıl önce web sitesini fotoğraflara ve içeriğe daha kolay erişilebilecek şekilde düzenlemeye başlamış. Arşivini gözden geçirerek çalışmalarını 42 ana başlıkta ve 1539 bölümde toplamış, fotoğrafları da tarih sırasına göre derlemiş. Web sitesini “halka açık, dosta açık, okura açık bir yer” olarak tanımlayan Akbaşak, “Fotoğraf ilgi alanım. Aslında benim üstüne para harcadığım bir hobim” diye konuşuyor. 

 

Kimi yazılarımda web sitesinde yayınlanan fotoğraflardan yararlandığımı anımsattığım Osman Akbaşak, “Siz her zaman arayıp fotoğrafı kullanmak istediğinizi söylüyorsunuz. Bu beni mutlu ediyor” karşılığını veriyor. Akbaşak, “Sitemin ziyaretçilerinden küçük bir ricam var. ‘Fotoğraf alıp paylaşılacaksa, emeğe saygı adına www.osmanakbasak.com adresinin kaynak sayfa olarak belirtilmesini istiyorum” diye ekliyor.

“Bir yerde etkinlik var ve ben gidemiyorsam üzülüyorum. Orada olmam gerektiğini hissediyorsam gidiyorum” diyen Osman Akbaşak, web sitesine koyacağı fotoğrafları mutlaka bir filtreden de geçirdiğini anlatarak duyarlılığını da şu sözlerle dile getiriyor:

 

“Çektiğim fotoğrafların her birini tek tek gözden geçiriyorum. Kimi bloglarda gördüğüm, fotoğrafların olduğu gibi konulması. İnsanların sakil görüntüsünün olduğu fotoğrafları kesinlikle kullanmıyorum. Eğer öyle olursa kimse bir etkinlikte fotoğrafını çekmemden hoşlanmaz. Bu titizliğimi arkadaşlarım da bilir.” 

Yazar Osman Akbaşak’ın www.osmanakbasak.com alan adlı web sitesi kısa bir süre önce güncellendi. Sitede ağırlıkla fotoğraflardan söz etsek de Akbaşak’ın 2009 – 2016 yılları arasında Sky TV’de yaptığı programların video kayıtları da paylaşılıyor. “Geçmişten Geleceğe Kent ve Yaşam”, “İzmir’de Şiir Zamanı” ve “İzmir’in Yazarları” programlarının kayıtlarında bugün aramızda olmayan çok değerli yazarlar, sanatçılarla yapılan söyleşiler yer alıyor.

Kitap kulüpleri farklı bir okuma deneyimi

Osman Akbaşak, yazarlığının yanı sıra iyi de bir okur. Hem de farklı guruplar için, farklı kitapları aynı zamanda okuyan bir okur. İzmir’de Ekin Yazın Dostları, İnşaat Mühendisleri (İMO) Kitap Kulübü ve Çiğli Belediyesi Aristonikos Kitap Kulübü’nün yöneticiliğini yapan Akbaşak, kulüpteki üyeler için farklı okumalar yaptığını belirtiyor. Kitap kulüplerinin okura, okuma kültürü açısından çok önemli deneyimler kazandırdığını ve geliştirdiğini kaydeden Akbaşak, bu güzel etkinliğe ilişkin şunları anlatıyor: 

“Ekin Yazın Dostları Kitap Kulübü’nü on, İnşaat Mühendisleri Kulübü’nü üç, Aristonikos Kitap Kulübü’nü ise iki yıldır sürdürüyorum. Çok değerli okurlarımız var. Onları yazarlarla buluşturuyoruz. Ayda bir düzenlediğimiz bu kulüplerde belirlediğimiz kitabı okuyor, sorular çıkartıyor, bir araya gelip tartışıyoruz. Üzerinde titizlikle durduğumuz prensiplerimiz var. İlk prensibimiz asla ‘olmamış’ dememek, yazarı fikrinden ötürü yargılamamak. Etkinliklere düzenli katılmak, gruba uymak da sürdürülebilirlik için önemli.”

Osman Akbaşak, bu kulüplerde hangi yazarları ağırladıklarının, hangi kitapları okuduklarının web sitesinde kayıtlı olduğunu belirtiyor. Bu kulüplerin zamanı olanların, kitap dostlarının katıldığı bir tür hobi faaliyeti olduğunu söylüyor. Son zamanlarda teknolojik gelişmelerin kitap dünyasına da yansıdığını anlatan Osman Akbaşak, “Bazı kitaplarda karekod uygulaması başladı. Kitabı okurken barkodu okutup internete yüklenen videoyu ya da müziği dinliyorsunuz. İlginç deneyimler bunlar” diye ekliyor.

 

Kütüphanesinde yaklaşık 5 bini aşkın kitabı bulunduğunu belirten Osman Akbaşak, “Mühendis olduğum için her şeyim rakamsal ve kayda geçmiş durumda. Bu 5 bin kitap aslında göreceli bir rakam. Kütüphanemde 1958-1960 yılına ait Akis, 1933-1938 dönemine ait Yenigün, 1957-1958 yılına ait Akbaba dergileri, Varlık Dergisi ciltleri de bulunuyor” diyor. 

Osman – Necla Akbaşak

Yazar, fotoğrafçı, kent sorunlarına duyarlı bir inşaat mühendisi ve iyi bir kitap dostu Osman Akbaşak’la vedalaşırken, “Emekli olduğunuzu söyleseniz de tüm bu çalışmalar çok zamanınızı alıyor olmalı. Eşiniz, meslektaşınız Necla Hanım bu emek yoğun çalışma temposuna ne diyor?” diye soruyorum. Gülerek “Necla Hanım’ın desteği olmasa bu çalışmaların hiçbirisini tek başıma yapamazdım. Bu güzel etkinliklerde eşim benim en iyi yol arkadaşım” diye yanıtlıyor.

Saadet Erciyas

Kaynak; https://kentyasam.com/2022/08/03/beykoza-sevdali-izmire-vefali-bir-yazar/

 

 

 

 

https://xn--gndemarivi-9db80j.com/bir-yanim-huzun-bir-yanim-ofke/?amp=1

https://xn--gndemarivi-9db80j.com/yasayan-muze-kula-fotograf-sergisi/?amp=1

https://xn--gndemarivi-9db80j.com/hidayet-sayin-ve-adalet-uzerine/?amp=1

 

Siz de fikrinizi söyleyin!