Biyografi,  Deneme,  Siyaset,  Tarih,  Toplum

Atatürk’ün Liderlik İlkeleri (4)

Castro’dan Atatürk Liderliği

Küba Devrimi’nin efsanevi lideri Fidel Castro’nun ölümü büyük üzüntü yarattı. Dünya siyasi tarihine derin izler bırakan ve ülkesinde sağlıktan eğitime, sanattan bilime pek çok alanda köklü reformlar gerçekleştiren Fidel Castro, Küba’daki genç kuşaklara yol gösterecek değerler ve idealleri miras bıraktı.

“Devrimci Kemal Atatürk, bizim esin kaynağımız oldu. 1919’da Anadolu’dan emperyalistleri atmak için, Bandırma gemisiyle Samsun’a çıktı. Büyük bir zafer kazandı. Biz de tam 40 yıl sonra, ülkemizden faşistleri kovmak için Granma gemisiyle Havana’ya çıktık. Biz de zaferle kucaklaştık..”

Atatürk’e hayranlığını işte bu sözlerle dile getirdi Fidel Castro. İstanbul, 1996’da Habitat Zirvesi’nin konuğu olarak Küba lideri Castro’yu ağırladığında medyanın gözü onun üstündeydi.

“BAŞKASINI ARAMAYIN…”

Atatürk posterinin önünde basın toplantısı düzenleyen Castro, Atatürk’e, Boğaz’a ve Ayasofya Müzesi’ne hayranlığını dile getirdi; bir de tabii ki Türk konukseverliğine.

Daha sonra kendisini ziyaret eden Türk heyetine yine Atatürk’e duyduğu hisleri şöyle özetledi: “Ben de devrim gerçekleştirdim. Ama Atatürk’ün yaptıklarını yapamazdım. Türkler sağdan sola doğru yazarken Harf Devrimi ile tam tersi yönde yazmaya başladı. Kıyafet Devrimi ve Medeni Kanun’la kadınlara getirilen statü çok önemliydi. Ona ve devrimlerine hayranım. Kendinize başka bir önder aramayın.”

Hayatını adadığı mücadele sadece Küba’da değil, tüm dünyada yankı bulmuş ve farklı siyasi kamplarda dahi saygınlık uyandırmıştır. Küresel adaletsizliğe karşı çıkmış, daha eşitlikçi ve dayanışmacı bir dünya kurulması için çalışmıştır. “Başka türlü bir dünya mümkündür” sözleri de, hangi siyasi görüşten olursa olsun, bütün dünyada milyarlarca insanın ortak özlemini yansıtmaktadır.

Castro Atatürk’ü kast ederek, “O’nun yaptıklarını ben başaramazdım. Asıl devrimci Atatürk’tür” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk’ün yaptıklarını başaramazdım.” İşte o büyük devrimi gerçekleştiren;

Ulu Önder Atatürk’ün liderlik ilkelerinden bazıları…

Prensip Sahibi Olma: Yaptığınız işlerde prensipleriniz olsun ve siz de bu prensiplere uygun hareket edin. Ancak o zaman inandırıcı olursunuz. Kısa vadede size zarar verse de tutarlı olun, uzun vadede siz kazanırsınız.

Problem Çözücü Olma: Her konuda en radikal, en doğru ve en kestirme yolu tercih edin. Ele aldığınız bütün işlerin bir çıkar tarafını bulun, o işi hemen bitirin. Hangi yeni işi yapmaya niyetlenirseniz niyetlenin, önce başladığınız işleri bitirin.

Programlı Olma: Plan, hedefe ulaşmak için bir yol haritasıdır. Planı yaparken, hedeften geriye doğru gelin. Planlamayı başaramazsanız, başarısızlığı planlarsınız. Hiçbir şeyi oluruna veya tesadüfe bırakmayın. Uygulanması mümkün olan fikirlerinizi devre devre tatbik edin.

Sıradışı Olma: Hiçbir zaman sıra adamı olmayın. Başarınız, ancak yeteneğiniz ve vizyonunuzla sınırlıdır. Zoru zorlayın. Heyecanlı hedeflerin, iddialı problemlerin üzerine gidin.

Sorumluluk Alma Alışkanlığı: Tüm riskleri değerlendirdikten sonra, başaracağınıza inanıyorsanız, sorumluluğu almakta tereddüt etmeyin. Sorumlu olan kişilerin karar vermesini sağlayın. Siz onlara danışmadan karar verirseniz, çalışanlar bu kararlar için sorumluluk duymazlar.

Strateji Bilincine Sahip Olma: Mücadelede zaferin ilk anahtarı, karşınızdakinin niyetini keşfetmektir. Yanlış bir projeden düzgün bir şekilde çekilebilmek, zafer kadar önemlidir. Bir öneriyi çevrenize nasıl kabul ettireceğinizi, etkilerinin ne olacağını hesaplayın, ancak ondan sonra gündeme koyun.

Olacakları Tahmin Edebilme: Keskin bir görüş ve yanılmaz bir muhakeme ile olacak şeyleri önceden görmeye çalışın. Rakiplerinizin muhtemel hareketlerini önceden sezme kabiliyetini edinin.

Vizyon Sahibi Olma: Yaratıcı fikirlerin önemi büyüktür, fakat önemli olan, fikirleri eyleme dönüştürebilmektir. Düşünceleriniz yaptıklarınızın, yaptıklarınız ise düşündüklerinizin yönlendiricisi olsun.

Yönetme Yeteneği: Yönetmek meydan okuyan, heyecanlı ve ödül vaat eden bir meslektir. Büyük yöneticilerin misyonları, küçük yöneticilerin istekleri olur. Kısa sürede çok iyi bir yönetici olamazsınız. Bu sürekli gelişme isteyen, hayat boyu devam eden bir süreçtir.

Zaman Mevhumuna Sahip Olma: Görevlerin tamamlanması için mutlaka süre koyun. Konulan son süre genellikle istenilen sonuçların elde edilmesini sağlar. Süresi konulmamış bir görev vermeyin. Görevin süresini, çalışan kendi saptarsa, o işin gerçekleşmesi için daha canla başla çalışır.

Zamanlama Yeteneği: Kararınızı vermiş olsanız bile en uygun zamanı beklemeyi bilin. Telaş ve acele ile çıkmazlara saplanmayın. Zamanını beklemesini bilen sabrınız olsun, her merhaleyi ne erken, ne geç, tam zamanında aşın. Büyük başarılar bazen bir an içinde çıkan ve derhal kavranarak istifade edilmediği takdirde yok olacak bir fırsat meselesidir.

“Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.”

Serdar Yılmaz

(Kaynak; Adnan Nur Baykal’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları-Destek Yayınları-2013-Kitabından istifade edilmiştir…)

Not: Yazı serimin tamamını okumak için aşağıdaki başlıkları tıklamanız yeterli olacak.

Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (1)
Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (2)
Atatürk’ten Liderlik İlkeleri (3)

Siz de fikrinizi söyleyin!