Deneme,  Tartışma,  Toplum

Sosyal Sorumluluk Nedir?

Merhabalar….

 

 Sosyal sorumluluk nedir ?

Bu sorunun yanıtı özetle; “Topluma karşı olumlu etkilerin çoğaltılması, olumsuz etkilerin ise azaltılmasıdır.”

     Bu genel tanımlamayı yaptıktan sonra dönelim kendimize. Bizler toplumu oluşturan bireyler olarak sosyal sorumluluklarımızı ne kadar yerine getirebiliyoruz? Aslında her bireyin öncelikle kendisine sorması gereken çok önemli bir sorudur bu. Ancak bir çoğumuz hayatımızı kendi eksenimiz etrafında kurgulayıp, kendi temel ihtiyaçlarımıza odaklanarak yaşıyoruz. Veya temel ihtiyaçlarımızı karşılamışsak daha lüks yaşamak, şık giyinmek, daha lüks bir arabaya binebilmek, daha lüks bir ev alabilmek gibi yine kendimize odaklı yaşamaya devam ediyoruz. Bir yandan toplumun önemli bir bölümünü oluşturan ve yoksulluk sınırlarında veya altında yaşayan insanlara karşı vah çekip, öte yandan onlar için kılımızı bile kıpırdatmadığımız da oluyor. Söylemler can alıcı, ancak eyleme dönüşme hızı bir o kadar yavaş olabiliyor. Hatta olmayabiliyor.

     Bu tespitten sonra tekrar başa dönersek; topluma karşı olumlu etkilerin çoğaltılması; bu etkiler hiç kuşkusuz çevreye karşı duyarlı, insan haklarına saygılı olmak, sevginin yüceliğini bilmek, hoşgörünün ve anlayışın erdemine ulaşabilmiş olmak gibi insanı insan yapacak olan değerlerdir.

   İçinde yaşadığımız toplumun, daha sağlıklı, daha barışçıl, birbirinin hakkına saygı duyabilen, çevreyi koruyabilen, iletişim teknikleri ile birbirini daha iyi anlayabilen bir toplum olması Öğretim ve Eğitimin yanı sıra SOSYAL SORUMLULUK projeleri ile pekişir.

     Bunun yanı sıra; SOSYAL SORUMLULUK  toplumun genelini ilgilendiren konularda, doğru  yeterli bilgi akışı, uygun iletişim kanallarını kullanmak yolu  ile yine toplumun konuya duyarlı hale getirilmesi eylemidir.

Bu eylemi gerçekleştirmeden önce hazırlanacak olan proje ile hedef kitlenin belirlenmesi, projeden sağlanacak yararların tespit edilmesi, proje takvimi, bütçesinin belirlenmesi ve uygun iletişim araçlarının kullanılması hiç kuşkusuz projenin başarısını arttıracaktır.

Ancak ne yazık ki; sosyal sorumluluklarla ilgili yapılacak etkinliklerin çoğu proje dahilinde yapılmıyor. Organizasyonlar çoğu kez sadece bilet satmak, etkinlik alanını doldurmak, etkinlik görevlilerinin kendilerini göstermek çabasından öteye de gidemiyor.

    Özellikle bu alanda sorumlu, yetkili veya tanınan kişi isek; dikkat etmemiz gereken önemli nokta; toplantı, gösteri, panel, sempozyum, konser, yürüyüş gibi etkinlikleri ne için yaptığımız, kimin için yaptığımız, yapacağımız etkinlik sonunda nasıl bir yarar sağlayacağımız noktasında biraz kafa yormalı ve gerçekten topluma yarar sağlayabileceğimizden emin olmalıyız. Sosyal sorumluluk adı altında kendi egolarımıza hizmet etmemeliyiz. Yapılacak etkinliklerin sonunda Topluma, maddi yada manevi bir artı değer katabiliyor muyuz? Bunu iyi düşünmeliyiz.

 

Sevgi ve dostça kalın kendinize ve keyfinize bakın.

 

 

1960 Ankara doğumlu. İşletme Fakültesi mezunu. Emekli devlet memuru, Evli ve bir çocuklu. Evrimleşmeye çalışan, öğrenmeye meraklı ve açık, dünyevi etiketlerin anlamsızlığı noktasında; din, dil, mezhep, cinsiyet gibi ayrımlardan uzak. Her canlıya "Can" gözüyle bakan ve yaşama hakkına saygı duyan.

Siz de fikrinizi söyleyin!