#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Çevre,  Bilim Haberleri,  Bilim İklim,  Sağlık,  Sosyoloji,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: Yerli halkların beslenme tarzı çevre korumaya hizmet ediyor

 Yerli halkların yiyecekleri ile kültürel ilişkileri, daha sürdürülebilir gıda sistemlere geçişimize dâhil edilmelidir. Bu, uzmanların Cuma günü Roma’da sunduğu Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan bir araştırmanın sonucudur.

Kaybolmasına izin vermeyin, öğrenin

Dünya hızla değişiyor ve değerli bilgiler yakında ebediyen kaybolabilir. Fakat, hala doğayla görece uyum içinde olan ve bize çevre koruyucu beslenme hakkında bir şeyler öğretebilecek bazı yerli halklar var. Geleneksel örf ve adetler yavaş yavaş kayboluyor ve hala doğayla yaşayan birkaç insan arasında sürdürülebilirlik ve bağımsızlık da yok oluyor. Modern pazarlara erişimin cazibesi, alışılmış olanı geride bırakmayı ve binlerce yıllık bilgi birikimini unutmayı da beraberinde getiriyor.

Gıda tedariki çevreyi koruyor ve zenginleştiriyor

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan bir araştırma, yerli halkların beslenme alışkanlıklarının bize bir şeyler öğretebileceği sonucuna varıyor. Kendi gıda sistemlerimizi sürdürülebilirliğe doğru değiştirmek istiyorsak, hala mevcut olan eski bilgilere bir göz atmayı tavsiye ediyor. Araştırmacılar farklı kıtalarda toplam sekiz yerli halkla ayrıntılı olarak ilgilendi ve onların gıda tedarik biçimlerinin sadece çevreyi korumakla kalmayıp, aynı zamanda onu kısmen zenginleştirdiğini de keşfetti. Rapora göre, yerli halkların gıda sistemi bağımsızdır ve dil, geleneksel bilgi ve kültürel mirasla bağlıdır. Aynı zamanda topraklarının iyi düşünülmüş işlenmesinin ve kaynaklarının verimli kullanılmasının sonucudur.

Öğünleri monoton değil

Mali, Guatemala, Solomon Adaları, Kamerun, Kolombiya, Finlandiya ve Hindistan’dan yerli topluluklar katıldı. Araştırmanın önemli bir bulgusu, halkların yiyeceklerinin çoğunu hala yakın çevrelerinden elde etmeleridir: İnari Sami’lerin tükettiği balık ve etin yüzde 75’i, yaşadıkları Fin Nellim’den geliyor. Kamerun’da Bakalar avlanma, toplama, tarım ve komşularıyla takas ticareti yoluyla yiyeceklerinin yüzde 80’ini kendi topraklarından sağlıyor. Yemekleri monoton değil, çünkü hem yiyecek hem tıbbi amaçlar için kullanılan yüzlerce bitki biliyorlar. Ancak Baka halkı, milli parkların kurulması ile ve ekonomik nedenlerle ormanlara alışılmış erişim imkânlarını giderek kaybediyor.

Böylece eski bağımsız gıda sistemleri ve onlarla birlikte geleneksel bilgi yok olmak üzere. Yani, şimdi karar verme zamanı: Bu insanlardan öğrenecek miyiz – veya bu fırsatın elimizden kaçmasını mı bekleyeceğiz?

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlandı:

Nizamettin Karadaş

Kaynaklar:

https://science.orf.at/stories/3207322/ 25.06.2021

trendsderzukunft.de,27.06.2021

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!