#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Haberleri,  Bilim ve Teknik,  Fizik,  Kimya,  Sağlık,  Tartışma

#GeleceğinTrendleri: Su tatlandırıcı olabilir

Kahve şekerle tatlandırılabilir – veya belki sadece suyla da mı? Kaynak: Getty Images

Ağır su, bazı nükleer reaktörlerde kullanılan oldukça egzotik bir maddedir. Şimdi bilim insanları sıradan sudan ilginç bir biyolojik farkını keşfettiler.

Kudüs’teki Hebrew University’den bilim insanları, kahve veya çayın prensipte basitçe suyla tatlandırılabileceğini buldular. Pardon? Su kalorisiz bir tatlandırıcı mı imiş? Kulağa çok saçma gibi gelen gerçekten ilimsel bir çalışmanın sonucudur. Ancak burada söz konusu “normal su” (H2O) değil, „ağır su“ (D2O) olduğu vurgulanmalıdır.

Ağır su da bir oksijen ve iki hidrojen atomundan oluşur, ancak burada mevzubahis olan hidrojene ağır hidrojen denir. Sıradan hidrojen (H), tek protonlu bir atom çekirdeği içerirken, ağır hidrojenin çekirdeği, bir proton ve bir nötrondan oluşur ve döteryum (D) olarak da adlandırılır. Yani ağır hidrojen, bildiğimiz hidrojenden iki kat daha ağırdır.

H2O ve D2O’nun kimyasal özellikleri hemen hemen aynıdır, bu nedenle Masha Niv ve Pavel Jungwirth tarafından “Communications Biology” dergisinde yayınlanan bulgular şaşırtabilir: Bilindiği gibi normal su tatsızdır, ancak ağır su tatlıdır!

Hafif ve ağır suyun fiziksel özellikleri minimum düzeyde farklıdır. D2O biraz daha yüksek donma ve kaynama noktasına sahiptir. Nötronları yakalama yeteneğinde ise büyük farklılıklar vardır. Bazı reaktör tiplerinde, moderatör olarak adlandırılan ağır su kullanılmaktadır.

Kudüs’lü araştırmacılar, deneklerin her birine üç su örneği verdiler. İkisi normal su ve üçüncüsü ağır su idi. Deneklerden ilk önce üç numuneyi koklamaları istendi.

Bu bile tek başına, ağır su içeren numuneyi diğer iki numuneden açıkça ayırt etmelerini sağladı. Tat testi, bir sonraki deneyde, ağır suyun tatlı olarak algılandığını gösterdi.

Bir sonraki adımda, ağır suya tepki veren tat reseptörlerini tanımlamayı başardılar: T1R2 / T1R3. Bunu, reseptörleri belirli özel maddelerle bloke ederek başardılar. T1R2 / T1R3 reseptörleri ile yapılan deneyler, araştırmacıların ilk tahminlerini doğruladı, zira bu reseptörler şeker ve yapay tatlandırıcıları algısı için sorumlu olanlardı.

Yeni bulgulardan dolayı elbette kafelerde içecekleri tatlandırmak için masaya bir şişe ağır su konulmayacaktır. Bir yandan, D2O’nun litresi neredeyse 3000 avroya mal oluyor. Öte yandan, bu maddenin gıda alımında genel kullanımı, olası yan etkileri yeterince araştırılmadığı sürece yasaktır. Kim bilir, ağır suyun tatlı tadı dışında başka ne sürprizler sunabileceğini.

Hebrew Unıversity Biyokimya ve Beslenme Bilimleri Bölümü’nden Profesör Masha Niv Kaynak: İbrani Üniversitesi

Ancak bilim insanları, araştırmalarının tatlı reseptörünün daha iyi anlaşılmasına ve muhtemelen yeni tatlandırıcı türlerinin geliştirilmesine katkıda bulunabileceğine inanıyorlar. Ayrıca bu reseptörler sadece dilde değil, diğer birçok vücut dokusunda da bulunur.

„Tatlı reseptörümüz, GPCRs dediğimiz çok önemli bir reseptör ailesine aittir. Bunlar ilaçlar için önemli bağlantı noktaları, ”diye açıklıyor Niv. Araştırmasının bu proteinlerin nasıl çalıştığına dair daha derin bilgiler sağlayabileceğini umuyor.

 

Nizamettin Karadaş

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlanmıştır:

Kaynak:

https://www.welt.de/wissenschaft/article231052347/Geschmack-Schweres-Wasser-ist-suess.html 11.05.2021

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!