#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Haberleri,  Ebeveyn,  Sağlık,  Sosyoloji,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: Mutlu ilişkiler – araştırmacılar belirleyici faktörü buluyor

Mutluluğun kaynağı aşk diyenlere cevap: Araştırmacılar, ilişkilerde bizi gerçekten neyin mutlu ettiğini belirliyor

Karşılıklı güven, mizah, koşulsuz sevgi veya iyi seks: bunların hepsi insanları ilişkilerde mutlu edebilir. Ancak mutlu çiftleri diğerlerinden ayıran bir şey var. Araştırmacılar şimdi bunun için belirleyici bir faktör tanımladıklarını iddia ediyorlar.

Neden bazı çiftler ilişkilerinde diğerlerinden daha mutlu? Uzun yıllar birlikte mutlu olan insanlar, bir çift olarak erken başarısız olanlardan daha iyi yaptıkları nedir? Anketler, bağlılığın günlük yaşamda birçok çift için önemli olduğunu gösteriyor. Karşılıklı iletişim ve paylaşım, birlikte gülmek, aynı zamanda her iki eşin kendileri için özgür alan talep edebilmesi, mutlu çiftler için tipiktir.

Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg (MLU) ve Bamberg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ilişki konularında çok heyecan verici bir başka soruyu araştırdılar. Robert Körner ve Astrid Schütz liderliğindeki ekip, bir ilişkide gücün veya kişisel güç algısının nasıl bir rol oynadığını öğrenmek istedi.

İlişki içinde güç mutlu ediyor

Araştırma ekibi 181 heteroseksüel çifti sorguladı. Katılımcılar 18 ile 71 yaşları arasındaydı ve ortalama sekiz yıldır bir ilişki içindeydiler. Yakın zamanda sonuçlarını “Journal of Social and Personal Relationships” dergisinde yayınladılar. İlk bakışta, bilim insanlarının bulguları şaşırtıcı: Aslında, güç ya da daha doğrusu öznel bir güç duygusu, mutlu bir ilişkide önemli bir faktördür.

Yani güç duygusu bir ilişkide gerçekten büyük bir memnuniyet mi sağlıyormuş? Güç – “bu kulağa bir “dirsek toplumu” (Not: Almanca’da yaygın kullanılan sosyolojik bir deyim. Fertlerin kendi çıkarı ve kariyeri için diğerlerini dirseklerini kullanarak kenara itme eylemini ifade ediyor.) veya iş hayatı gibi geliyor. Ancak güç, romantik ilişkilerde de rol oynar: Örneğin evlilikte kararları verebilme duygusu, deneyimlenen ilişki kalitesi üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir, “diyor MLU’daki Psikoloji Enstitüsü’nden Robert Körner bir basın bildirisinde.

İlişkinin kalitesini belirlemek için araştırmacılar, katılan çiftlere, cinsel memnuniyet, güven ve eşlerine hayranlık gibi ilişkilerinin çeşitli yönlerini sordular. Baskı ve kısıtlama duyguları da soruldu.

Her iki taraf kendini güçlü hissettiğinde çiftler mutlu oluyor

Körner, “Ayrıca, çiftlerin birliği içindeki özelliklerin ne ölçüde benzer olduğunu incelemek için güç dengesini hesapladık” diye açıklıyor. En memnun çiftler, her iki partnerin yüksek derecede öznel güç hissine sahip olduğu çiftlerdi.

Körner, “Görünen o ki, öznel deneyimlenen güç ve özgürce hareket edebilme hissi, ilişkinin kalitesi için özel bir anlam taşıyor” dedi. Mutlu birlikteliklerin ekseriyetinde, her iki eş önemli kararlarda kendilerinin, eşlerine karşı sözünü geçirebileceğini beyan etti.

Her şey doğru dengeye bağlı

İlk bakışta çelişki gibi görünen şey farklı da yorumlanabilir: “Muhtemelen tarafların bahsettiği etkin olabilme talebi, ilişkinin birbirinden farklı açılarına yönelik. Beyefendi akşam yemeği için gidilecek mekânı seçerken, hanımefendi tatile nereye gidileceğinin kararını vermek isteyebilir” diyor Astrid Schütz. Bu neticeleri elde ederken, anketin nispeten memnun çiftler ile yapıldığını ve bundan dolayı her iki tarafın “tartışmalarda etkin olabilme” deneyiminin öne çıkmış olabileceğini dikkate almak gerekir. Psikolog, “Bu konuda, diğer ilişkilerde oldukça çatışma potansiyeli var” diye ekliyor.

FOCUS Online’ın görüşünü aldığı aile terapisti ve çift koçu Mathias Voelchert de, çalışmanın sonuçlarında hiçbir çelişki görmüyor. Erkekler ve kadınlar, kendileri için önemli olan kararları verebileceklerini hissettiklerinde, ilişkilerde yüksek memnuniyet yaşar. O zaman her biri belirli bir güce sahip olduğunu hisseder, böylece ilişki içinde sağlıklı bir denge oluşur.

Voelchert, “Bu örneklerle yapılan çalışmanın çiftlerin bir yaşam gerçeğini, yani kendi öz tesirliliklerini, çok iyi tanımladığını düşünüyorum: İlişkileri ben de şekillendirebildiğim zaman ve yerde kendimi iyi hissediyorum!” diye açıklıyor. “Bu tür araştırmaların bende uyandırdığı his şudur: daha önce sezdiğimiz ve deneyimlediğimiz şeyler artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır.”

Öz tesirlilik mutluluğun anahtarı

Çalışmanın sonuçları, kendi ihtiyaçlarınız için ayağa kalkmanın her zaman değerli olduğunu ve eşlerin bu davranışın ilişkilerine zarar verebileceğinden korkmalarına gerek olmadığını gösteriyor. Hatta tam tersine: Her iki taraf kendini eylemlerinde özgür hissettiğinde ilişkinin daha da sıkılaştığını gösteren çok şey var.

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlandı:

Nizamettin Karadaş

 

Kaynaklar:

https://pressemitteilungen.pr.uni-halle.de/index.php?modus=pmanzeige&pm_id=5263 , 28.06.2021

Araştırma: Körner R., Schütz A. Power in romantic relationships: How positional and experienced power are associated with relationship quality. Journal of Social and Personal Relationships (2021). DOI: 10.1177/02654075211017670

https://m.focus.de/familie/beziehung/studie-zweier-deutscher-unis-forscher-entdecken-was-der-entscheidende-faktor-fuer-eine-glueckliche-beziehung-ist_id_13459339.html , 09.07.2021

 

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!