#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Çevre,  Bilim Genç Mucitler,  Bilim Haberleri,  Bilim İklim,  Fizik,  Kimya,  Sağlık,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: Çiçek poleninden yapılmış güneş kremi – çevre açısından nötr ve bir ABD ürününe rakip

“Jugend forscht” (her sene Almanya’da okullar arası düzenlen “Gençlik Araştırıyor”) yarışmasına katılan iki katılımcı ve Washington’daki kozmetik üreticisi MBlue Labs, birbirinden ayrı olarak çevreye tehdit oluşturmayan güneş kremleri geliştirdi. Göttingen’den Andreas (17) ve Anna (13) Dobbelstein, güneşin ultraviyole ışınlarından korunmak için polene güveniyor. Polenler flavonoidler içerir, bunlar bitkisel boyalardır ve aynı güneş kremleri gibi güneşten gelen ultraviyole ışığı emebiliyor ve böylece bitkileri güneş yanığından koruyabiliyor. Kardeşler birbirlerine, “Bunlar insanlarda da işe yarayabilir” dedi.

Kendi ciltlerinde başarılı testler

Polen özü ile su geçirmez, süt benzeri bir temel maddeyi zenginleştirdiler. Bunu önce yapraklarda, sonra da kendi derilerinde test ettiler. Anna Dobbelstein, “Bu testler sayesinde polenden yapılan güneş koruyucumuzun çok etkili olduğunu gördük” diyor. Daha sonra, çiçek yapraklarının da flavonoidler de içerdiğini ve bu temel malzemenin yapraklardan daha kolay ve daha büyük miktarlarda elde edilebildiğini keşfettiler. Kremin spektrofotometrik incelemesi, UV ışınlarını güneş koruma faktörü 30 olan geleneksel güneş kremleri kadar etkili bir şekilde emdiğini gösterdi. Kardeşler “Jugend forscht” yarışmasında bir özel ödül aldı.

Antik boya UV ışığına karşı yardımcı oluyor

Solüsyonda metilen mavisi, MBLUE’dan kozmetik ürünler (Foto: MBLUE)

Atlantik’in ötesinde, Maryland, Bethesda’daki MBLUE laboratuvarının araştırmacıları, tıpta, kimyada ve tekstil boyamada kullanılan bir mavi boya maddesi olan metilen mavisini kullanıyorlar. BASF kimyageri Heinrich Caro, onu çoktan beri, 1876 da sentezlemişti.

ABD’li araştırmacılar metilen mavisinin büyüleyici özelliklere sahip olduğunu keşfettiler. Sütsü bir sıvı içinde ince bir şekilde dağılmış halde, her iki UV ışınını da (UVA ve UVB) emiyor, ayrıca kansere neden olabilen reaktif oksijenle savaşıyor ve radyasyondan kaynaklanan genetik hasarları onarıyor.

Güneş kremleri mercan resifleri için zehirdir

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki güneş kremi geliştiricilere göre, bugünün güneş koruyucularının yüzde 80’i oksibenzon’u kimyasal UV engelleyici olarak kullanıyor. Birçok çalışma, bu kimyasalın mercan resiflerinin yok edilmesini hızlandırdığını göstermiştir. Hawaii ve Pasifik devleti Palau, dünyanın deniz ekosistemi üzerindeki yıkıcı etkilerini durdurmak için oksibenzon ve türevlerinin kullanımını yasakladı. MBLUE laboratuvarlarının kurucusu ve Maryland Üniversitesi, College Park’ta hücre biyolojisi ve moleküler genetik profesörü olan Kan Cao, “Metilen mavisi etkili bir değiştirme olabilir” diyor.

Nizamettin Karadaş

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlanmıştır:

“Jugend forscht”: Çiçek poleninden yapılmış güneş kremi: çevre açısından nötr ve bir ABD ürününe rakip pic.twitter.com/7Ti0crtmky

— @KpaxN (@kpaxn) June 27, 2021

Kaynaklar:

Max-Planck-Gymnasium Göttingen

https://www.mpgg.de/landessieg-bei-jugend-forscht-2021/

https://www.trendsderzukunft.de/jugend-forscht-sonnencreme-aus-bluetenpollen-umweltneutral-und-konkurrenz-fuer-ein-us-produkt/

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!