#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Çevre,  Bilim Haberleri,  Güncel - Aktüalite,  Matematik,  Sağlık,  Sosyoloji,  Tartışma,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 2/4

On bir milyar – maksimum

New York

Midtown Manhattan’daki bir gökdelenin 19. katında, on iki bilim insanı insanlığın geleceğini öngörebilmek için çalışıyor. Patronları Frank Swiaczny, bir zamanlar Mannheimer Morgen (gazetesi) için fotoğrafçı olan 52 yaşında bir Alman. Araba kazalarının fotoğrafını çekmekten bıkınca coğrafya okudu. Bugün, Birleşmiş Milletler için dünya nüfusunun nasıl gelişeceğini hesaplayan bir istatistikçi ve demograf ekibine başkanlık ediyor.

Geleceği tahmin etmek için Swiaczny’nin kadrosu önce bugünü anlamalıdır – ve geçmişi.

1950’den beri Birleşmiş Milletler veri tabanına her yıl yeni bilgiler akıyor; bunlar doğum ve ölüm oranları, 235 ülke ve bölgeden içe ve dışa göç rakamları. Bazen veriler çok kesindir; bir düğmeye basarak ülkede şu anda kaç kişinin yaşadığını her zaman kontrol edebileceğiniz Norveç’ten alınan veriler gibi. Bazen veriler çok belirsizdir; Lübnan’dan – son nüfus sayımı 1932’de yapıldı – veya savaşların nüfusu saymayı yıllarca imkânsız hale getirdiği Suriye ve Kongo’dan gelenler gibi.

Swiaczny’nin kadrosu verileri doğruluyor, temizliyor, hatta New York sokaklarındaki evsizler ve Arabistan çöllerindeki göçebeler gibi tam olarak tespit edilmesi zor insanları tespit etmeye çalışan anketleri karıştırıyor.

Bilgisayar, tüm bu sayıları gelişim çizgileri haline getirir ve onlar genellikle yukarıyı gösteriyor.

Dünya nüfusu binlerce yıldır artıyor. 12.000 yıl önce avcılar ve toplayıcılar yerleşik olunca, dünyada muhtemelen on milyondan az insan vardı. Nasıralı İsa ile dünyada yaşayan insanların sayısı 300 milyon olmuştu bile. William Shakespeare ile 16. yüzyılda 400 milyon. Dünyanın her yerinde, kadınların o zamanlar çok çocuğu olurdu. Ancak birçoğu erken öldüğü için nüfus sayısı sabit kaldı. Bazen salgın hastalıklar veya savaşlar da düşüşe neden oldu.

Daha sonra 18. yüzyılda Avrupa’dan başlayarak sayılar birdenbire yükseldi. Daha verimli tarım ve daha iyi tıbbi bakım sayesinde artık çok daha fazla çocuk hayatta kaldı. 1800 civarında dünyada ilk kez bir milyar insan vardı. İnsanları daha uzun yaşatan devrimler devam etti: aşılar, sağlık sigortası, antibiyotikler.

1928 iki milyar.
1959 üç milyar.
1973 dört milyar.
1986 beş milyar.
1998 altı milyar
2010 yedi milyar

Frank Swiaczny’nin ekibi, dünya nüfusu gelişiminin devamını tahmin etmek için, ayrıntılarında çok karmaşık ama özünde çok basit bir model kullanıyor: Gelecek yılın nüfusu, içinde bulunulan yılın nüfusu artı doğumlar eksi ölümlere karşılık geliyor. Bu daha sonra olasılıklara dayalı olarak yıldan yıla hesaplanabilir. Birleşmiş Milletler rakamları 2100 yılına kadar tahmin ediyor.

Kıtalara göre dünya nüfusunun gelişimi 1950 – 2050 Lizenz: cc by-nc-nd/3.0/de/ (Bundeszentrale für politische Bildung – Federal Siyaset Eğitimi Merkezi – , www.bpb.de)

Her iki yılda bir yeni tahminler duyuruyorlar ve bu yılın Haziran ayında Frank Swiaczny Birleşmiş Milletler basın merkezinin arkasındaki koltuğuna otururken patronu podyumda önde oturuyor. İki düzine gazeteci orada, bir kamera internette canlı yayın yapıyor.

Swiaczny’nin patronu, dünya halkı büyümeye devam edeceğini ve 2100 yılına kadar 11 milyara ulaşacağını söylüyor.

11 milyar. Tekrar yaklaşık üç buçuk milyar daha fazla.

Ertesi gün, Frank Swiaczny ofisinde oturuyor ve haberler şimdiden tüm dünyaya yayıldı.

Fransa’dan Euronews: “Son yarım yüzyılda insan sayısında patlama yaşandı. Bu büyüme devam edecek.”

İspanya’dan RTVE: “Demografik patlamanın iki baş aktörü var: Afrika ve Asya.”

Almanya’dan Spiegel Online: “Dünya nüfusu hızla artmaya devam ediyor.”

Ancak: Basın toplantısında ne “hızlı” ne de “patlama” kelimesi kullanıldı. Bu tahminlere uymuyor, bu tarz açıklamaları Frank Swiaczny tasvip edemiyor.

Gerçek zaten geçmişin rakamlarında saklı, sadece daha dikkatli bakmak gerekiyor. İnsanlığın bir milyardan iki milyara çıkması 128 yıl aldı. Bir sonraki milyar 31 yılı sürdü. Sonraki 14, 13 ve son olarak sadece 12. İnsanlık gitgide daha hızlı büyüdü. Ama sonra onu yedi milyara getiren başka bir milyar için 12 yıl daha aldı. Bir sonraki milyara ulaşmak tekrar 13 yıl,  sonraki 14, hatta 20 yıl sürecek.

Büyüme hızlanmadı, yavaşladı.

Bu on bir milyar, ki Swiaczny’nin patronu bunu da basın toplantısında söyledi, Birleşmiş Milletler hesaplamalarına göre, başka bir rekora giden yolda diğer bir ara durak olmayacak. O on bir milyar maksimum rakamdır.

İnsanlık tarihinin en büyük olaylarından biri yaklaşıyor, Homo sapiens’in en büyük yayılımına ulaşacağı an. Binlerce yıl boyunca, insanlar giderek çoğaldı ve çoğaldı. Yakında azalacaklar.

Bunun sebebi, geçmişte nüfus artışını kısmen frenleyenler gibi savaş olmayacak, hastalık da olmayacak, açlık krizi de değil; hayır, bu sebep hepsinden çok daha güçlü olacak. İnsanlığın azalması insanların bilinçli bir kararı olacaktır. Veya daha doğrusu: bilinçli bir karardır. Çünkü o karar çoktan verilmiştir.

Yazının diğer bölümlerini alttaki bağlantılarda okuyabilirsiniz:

#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 1/4
#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 2/4
#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 3/4
#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 4/4

 

Bu yazı Bastian Berbner’in ilk olarak haftalık gazete DIE ZEIT ‘da 47/2019 sayısında ve daha sonra “Bundeszentrale für politische Bildung“ (Federal Siyaset Eğitimi Merkezi) 04.02.2020‘de yayınlanan yazının 4 parçaya bölünmüş Türkçe çevirisidir.

bpb.de Bundeszentrale für politische Bildung (Federal Siyaset Eğitimi Merkezi) 04.02.2020

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!