#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Çevre,  Bilim Haberleri,  Güncel - Aktüalite,  Matematik,  Sağlık,  Sosyoloji,  Tartışma,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 1/4

Gelecekte, insanlığın sorunu aşırı nüfus değil nüfus azalması olabilir. Bastian Berbner’e göre, bu sadece hızla yaşlanmaya mağdur olan sanayileşmiş ülkeleri değil, aynı zamanda Afrika gibi dünyanın hala büyüyen bölgelerini de etkileyebilir.


Nijerya

Erkekler dışarıda Agege sokaklarına akın edip seccadelerini açarken, aynı anda binlerce eşzamanlılıkta Mekke’ye doğru eğilirken güneybatı Nijerya’daki bu şehrin trafiği, gürültüsü ve koşuşturması bir an için duraklarken, Hadizatu Ahmed evinin arkasında oturuyor ve ilk çocuğunu ne zaman doğurduğunu sesli düşünüyor.

Hadizatu Ahmed, 70 yaşlarında olduğunu ama kesin bilmediğini söylüyor. Onbeş yaşındayken evlenmiş. Bir terzi ile. Bir yıl sonra Habiba adında bir kızı dünyaya getirmiş. Bir yıl sonra bir düşük. İki yıl sonra Danjuma geldi, bir erkek.

Sonra kocası ikinci bir eş aldı. Hadizatu Ahmed’e, bugün hala yaşamakta olduğu salonun sağındaki iki oda, diğer kadına soldaki iki oda verildi. Hadizatu Ahmed, kocası için diğerinden daha fazla çocuk doğurmayı kendine hedef edindi.

Kısa bir süre sonra ikinci erkek çocuğu Tiggani’yi doğurdu. Aynı yıl diğer kadın bir kız doğurdu.

Bir yıl sonra Hadizatu’nun bir kızı oldu, Ladi. Ve ikinci eşin bir erkek çocuğu.

Hadizatu: Bir başka kızı, Teni. Sonra bir tane daha, Meryem. İkinci eş: bir oğul, sonra bir kız.

Hadizatu: tekrar bir kız çoçuğu, ama onu kısa zamanda sıtma aldı. İkinci eş: bir erkek.

Hadizatu: Tekrar bir kız, Fatima. İkinci eş de kısa bir süre sonra bu ailenin son çocuğunu, o da bir kız.

Hadizatu Ahmed aile içi yarışını sekize altı kazandı, ancak bir yenilgi gibi hissettiğini söylüyor, çünkü onun sadece iki oğlu ve diğer kadının üç oldu.

Ondört çocuk – kocasının mahallede itibarı iyi olduğunu söylüyor, ama yaşlı Bello’ya nispeten bu bir şey değildi, onun otuz çocuğu vardı, ama dört kadınla. Hele Kabii’ye karşı hiç bir şeydi, onun yaklaşık kırk çocuğu olmuş.

Namaz bittikten sonra Hadizatu Ahmed’in evinin önündeki adamlar tekrar motosikletlerini çalıştırıyorlar. Kadınlar plastik kaseleri başlarında dengeliyor. Küçük çocuklar büyüklerin ellerinde yürüyor. İnsanlar, yoldaki çukurlara girip çıkan sarı dolmuşun dışına takılıyor. İnsanlar bir kamyonun çatısında oturuyor. İnsanlar el sallıyor, insanlar gülüyor, insanlar çığlık atıyor. İnsanlar her yerde.

Hadizatu Ahmed gençken burada bir orman varmış. Bugün Agege, Afrika’nın en büyük şehri olan 21 milyonluk anakent Lagos’un bir parçasıdır. Hadizatu Ahmed ilk çocuğunu doğurduğundan beri Nijerya’nın nüfusu dört katına çıkarak 200 milyona ulaştı.

Her Nijeryalı kadının ortalama 5,4 çocuğu oluyor.

Nijerya’nın Lagos kentinde düzenlenen “2020 Yılının İlk Bebeği” kampanyası için bir anne kameraya poz veriyor. Lagos, Afrika’nın en büyük metropolüdür. (© NurPhoto)

Bu sadece Nijerya. Rakamlar komşu ülkelerde de benzer. Nijer dünyadaki en yüksek doğum oranına sahip: kadın başına 7,2 çocuk. Mali: 5,9. Çad: 5,8. Burkina Faso: 5,2. Ve bu sadece Afrika. Afganistan: 4,4. Yemen: 3,8. Papua Yeni Gine: 3,6.

Her saniye dünyada bir yerlerde dört çocuk doğuyor ve iki insan ölüyor. Bu yazıyı okumaya başladığınızdan beri dünya nüfusu yaklaşık 200 kişi arttı. İnsanlar uzun zamandır bir gün çok fazla olabileceklerini seziyorlar. Ressamlar, dünyayı tehdit eden darlığı yağlı boya ve tuvallere yansıttılar. Hollywood, dünyada artık yeterli gıda olmadığı için uzak gezegenlerde kolonilerin ortaya çıktığı filmler yaptı. Bir romanda yazar Dan Brown, insanlığın üçte birini kısırlaştıran bir virüsü yayan bir komplocu çeteyi anlattı. Kitabın adı Cehennem.

Bu doğru: insanın yiyeceğe ihtiyacı var. Gıda bir yerde gelişmek zorundadır. İnsanın giysiye ihtiyacı vardır. Pamuğun bir yerde yetişmesi gerekiyor. İnsanın başının üstünde bir çatıya ihtiyacı vardır. O ev bir yerde durması lazım.

Dünya sınırlı alana sahiptir, sadece sınırlı sayıda insanı taşıyabilir. Şu anda bu 7,7 milyardır.

Felakete daha ne kadar var?

 

Yazının diğer bölümlerini alttaki bağlantılarda okuyabilirsiniz:

 

#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 1/4
#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 2/4
#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 3/4
#GeleceğinTrendleri: 7,7 Milyar İnsan… Önce okul öldü, sonra köy 4/4

 

Bu yazı Bastian Berbner’in ilk olarak haftalık gazete DIE ZEIT ‘da 47/2019 sayısında ve daha sonra “Bundeszentrale für politische Bildung“ (Federal Siyaset Eğitimi Merkezi) 04.02.2020‘de yayınlanan yazının 4 parçaya bölünmüş Türkçe çevirisidir.

bpb.de Bundeszentrale für politische Bildung (Federal Siyaset Eğitimi Merkezi) 04.02.2020

 

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!