#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Haberleri,  Bilim ve Teknik,  Tartışma,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: 5G burada – şimdi 6G geliyor

5G burada – şimdi yükseltme geliyor: 6G için 700 milyon Avro araştırma bütçesi

 

Daha yüksek, daha hızlı, daha ileri – dijital dünyanın sloganı budur. Topu sürekli takip etmeyen ve mümkünse bir ayağı gelecekte olmayan herkes geride kalacaktır. Almanya’da, mobil iletişim standartı ülke çapında mevcut olmaktan çok uzak ve bilim şimdiden 6G araştırmalarına el attı. Burada kollanan tek bir hedef var: gerçek zaman.

Yarını değil, yarından sonraki günü düşünüyoruz

 5G, otonom sürüş, otomatik makine kontrolü ve robotlarla hızlı iletişim gibi birçok şeyi mümkün kılıyor. Ancak bu standardın yapamadığı bir şey var: her hangi bir gecikme olmadan iletişim kurmak. Sanayi ve aynı zamanda sağlık sektörü de gerçek zamanlı uygulamalardan faydalanacaktır ve gelecekte 6G ağı bunları sağlaması isteniyor. Bu ağın tek bir pürüzü var: henüz icat edilmemiş olması. Bu nedenle Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF), en yeni mobil veri teknolojisini erken bir aşamada rayına oturtulması için 700 milyon Avro‘luk bir bütçe hazırladı. Araştırma Bakanı Anja Karliczek, durumu şöyle açıklıyor;

“6G geleceğin mobil veri teknolojisi olacak ve bir sonraki on yılda iletişimimizde devrim yaratacaktır. Yarından sonraki günü şimdiden düşünmeli ve bizim başlangıçtan itibaren iletişim teknolojilerinde yeni kilit teknolojilerin ve standartların şekillendirilmesine katılmamız gerekiyor”

5G erişimi artık daha hızlı genişliyor

İlk gecikmelerden sonra, 5G erişimi beklenenden daha hızlı genişliyor. Vodafone, Haziran ayında yaklaşık 24 milyon kişinin yaşadığı hanelere erişim sağlayan, 10.000 aktif anten bildirdi. 2021’in sonunda, bu şirketin 5G standardına 30 milyon kişinin katılması bekleniyor. Günümüzün, en yeni standarttı ile bağlantılar artık büyük olaylarda sarsılmamalı ve hatta çökmemelidir. Çoğu kullanıcı, ancak yeni nesil cep telefonlarıyla daha fazla avantaj elde edecekler.

İlk araştırma projesi 6G-life birkaç ay içinde başlayacak.

Şimdi Dresden Teknik Üniversitesi (TUD) ve Münih Teknik Üniversitesi (TUM) bu konuyu büyük bir bilimsel proje şeklinde ele alıyor. Projeyi TUD Alman Telekom İletişim Ağları Kürsü Başkanı Profesör Frank Fitzek yönetecek. Onun idaresi altında, her iki konumda da 40 profesör ve 60 çalışanla yeni 6G araştırma merkezi kuruluyor.

6G’nin geliştirilmesi, gerçek zamanlı iletişime ek olarak, standartın güvenliğine ve sürdürülebilirliğine de büyük önem vermektedir. Fitzek, “Bu ağın gerçekte ne kadar enerji yuttuğunu araştırmak istiyoruz” diye açıklıyor. Geliştirme için yaklaşık on yıl planlanıyor. Bu nedenle yeni ağın kurulumu 2030’dan önce başlamayacaktır.

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlandı:

Nizamettin Karadaş

 

Kaynaklar:

forschung-und-wissen.de

trendsderzukunft.de,11.07.2021

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!