Sosyoloji,  Tartışma,  Toplum

”EGO”nun Sosyal Medya İzdüşümü (3)

İlk iki seriyi okuyanlar o yazılarda kendilerine ait bir şeyler buldular. Çünkü, onların iç dünyasını anlattım. Bu seride ise “karşı”yı anlatacağım. Hemen hemen herkesin başı bu “Karşı” ile dertte. Neden böyle?

Ticari Kaygısı Olanlar

Takip ettiğim bir hesap örneğim olsun; mesela bu hesap Cumhuriyet Gazetesi olsun. Zaten, takip ediyorum. Cumhuriyet’in dünyasını bildiğim için takip ediyorum. Cumhuriyet saçma bir haber yapsa, bunu paylaşsa, onu takip ettiğim için anında ana sayfama düşer ve anında tepki gösteririm. Baktım ki, Cumhuriyet saçma haberin yanı sıra tehlikeli de işlere bulaşıyor, takibi bırakırım. Oysa, Cumhuriyet benim gibi insanların takibi sonucu etkileşimden para kazanıyordu. Benim Cumhuriyet’i takip etmeyi bırakmam ona para ve imaj kaybettirecektir. Benim yerime başka mecradan başka bir düşünce sisteminden insanları takipçi olarak kazanabilir, ama benim dünyama tekrar dönemez. Döndüğünde bende büyük kuşkular oluşur, bu defa döndüğü kitle de ona tepki gösterir, gazete dibe vurur. En bariz örneği; içeriği yavaş yavaş değişen Hürriyet’te görülmektedir. İki tarafa da yaranamadı, bunca ekonomik kıskaçtaki Cumhuriyet bile ondan fazla satıyor oldu.

Sorumluluk Kaygısı Olanlar

Üç arkadaş bir köyde dolaşıyorsunuz. Biriniz muhtar olmaya karar verdiniz, diğer ikiniz de bu fikri destekledi. Muhtar olmadan önce kardeş gibiyken, muhtar olduktan sonra mesafeler açılacak. Çünkü, muhtar olanın bir başka yerle sorumluluk ilişkisi ve eylem zorunluluğu ortaya çıkacak; bunu kabullenemeyen eski arkadaşları tepki gösterecek ve dostluk bitecek. İşte, bazı hesapların takipçi terk etmesi veya farklılaşması bundandır.

Prestij Kaygısı Olanlar

En çok bu hesap sorun çıkarmaktadır. Düşünün, bir hesap sizi engellemiş! Nasıl olur, bu ne gerzeklik, ben sana ne yaptım? Bunun gibi çok sayıda cümleler sizden karşıya fırlar. Oysa, o kişi sizi neden takibe alır, neden engeller, neden takipten düşeni hiç düşünmediniz.  Bazı insanlar profiline “RT yapmam o yazıyı beğendiğim anlamına gelmez”, yazıyor. Be salak kardeşim, insan sevmediği şeyi paylaşarak kendi arkadaşlarına ve takip eden takipçilerine neden zorla okutur? Çünkü, sen RT yapınca tüm arkadaşların o yazıyı görmek zorunda kalıyor. Sen beğeniyorsan, bunu tüm takipçilerin de faydalansın, beğensin, okusun, görsün demek istemişsin, bunun başka anlamı yok. Sen dengesiz paylaşımda bulununca seni takip edenler anında takibi bırakır. Demek ki, bir eylemin hesap verilir olması gerekmektedir.

Çekingen Olanlar

Birini takip edince, o birinin de seni takip etmesi, aksi takdirde onu takip etmeyi bırakacağını düşünen dostlar! Herkesin takip etmek isteyeceği bir düşün yapısı vardır. Bana zorla Acun’un üçüncü kumasının çıplak poposunu gösteren o haberleri okutamazsınız! Sen onlardan hoşlanıyor ve paylaşıyor,  beni de takip ediyorsan, ben seni takip etmem! Bunu anlaman lazım! Ben, takip ettiğim insanların yazdıklarının özgün, farklı, iyi ve aynı zamanda seviyeli olmasını isterim. Bu şekilde olmayanlar beni takip etse bile ben onları takip etmek istemem. Sizler de aynen böyle yaparsınız.

Biraz ciddi yazdım, normalde bu kadar ciddi yazmak bana zül, ama bu kısımda sosyal medyadaki rahatsız olduğum, kendisini dev olarak gören fakat küçük bir aynada boy abdesti manzarası ifşa eden değersiz insanların ders alacağını düşündüğüm için ciddi yazdım.

Sonuç

Siz, sizi takip için gelenin profiline bakın, yazdıklarına bakın, RT’lerine kesinlikle bakın, özgün fikirleri varsa onlara da bakın, dünyanız aynen örtüşmese bile size farklı bir düşün penceresi açtıracak paylaşımları varsa eğer onu sorunsuz takip edin, değilse takip etmeyin. Zaten, çok geçmeden o kişi de siz takip etmediniz, diye sizi takip etmeyi bırakacaktır.

En zararlı hesapları şunlar:

Atatürk, Devrimcilik ve Laiklik aleyhine paylaşımda bulunanlar.
Ülke aleyhine paylaşım yapanlar.
Şiddet, terör, ahlaksız paylaşımda bulunanlar.
Eleştiriye tahammül edemeyenler.
Hiç özgün fikir beyan etmeyenler.
Takibe takip yazanlar.
En doğru bilginin size ulaşması dileğimle…

”EGO”nun Sosyal Medya İzdüşümü (1)

”EGO”nun Sosyal Medya İzdüşümü (2)

Ali Kurt

 

https://xn--gndemarivi-9db80j.com/egonun-sosyal-medya-izdusumu-2/?amp=1

https://xn--gndemarivi-9db80j.com/patojen-toplum-korku-ve-kaygi-uzerine/?amp=1