Çocuk Gündemi,  Güncel - Aktüalite,  Psikoloji

Çocuklara Korona Dersleri

Koronavirüs nedeniyle eğitime ara verilmesinin ardından çocukların bu süreci sağlıklı şekilde atlatabilmeleri için ailelere büyük görev düşüyor. Uzman Psikolog Ebru Şen, koronavirüsün çocuklara nasıl anlatılacağından, mecburi evde kalma sürecinin nasıl doğru işleneceğine dair pek çok soruya yanıt verdi.

Çocuklara koronavirüs nasıl anlatılmalı?

Çocuk psikolojisi alanında çalışan bir uzman olarak, öncelikle çocuklarımızla bu konuyu konuşurken kendi kaygı düzeyimizi kontrol altında tutarak konuşmamız gerekliliği üzerinde önemle duruyorum. Çocuklara sordukları soru kadar cevap verilmesi de önemli. Cevap olarak gereksiz detayların (ölüm oranı vs) verilmemesi, hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiğine göre, bu hastalığa sahip olan insanların yüzde 80’inin kurtulduğuna dair açıklamaların yapılması çok önemli. Her zaman gerçekçi olmak ve kısa, net cevaplar ile açıklamalar yapmak yeterli olacak. Bilim insanlarının ortaya çıkan virüsle ilgili tedavi yolları aradığı ve birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın da tedavisinin bulunacağı yönünde konuşmalar yapıp alınacak tedbirlerden bahsedebilirsiniz. Yaşanan uzaktan eğitim sürecinin de bu tedbirler kapsamında olduğunu açıklamanızda hiçbir sakınca yok.

Alınan tedbirler ve yayımlanan haberler çocuklarda travmaya neden olur mu?

Kendimizi korumak için yaptığımız standart hijyen konusunu da abartmamak çocuğumuzu ileride potansiyel OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) veya kaygı bozukluğu hastası yapmamak için çocuklarla konuşma dilimize de ekstra dikkat etmek gerekiyor. Evlerde sürekli haber kanallarının açık olması çocukların endişe düzeyini yükseltecek. Seyredilen kanalların yetişkin tarafından kontrol edilmesi en ideali olacak. Ancak bu her zaman mümkün olamayacağından biz yetişkinlerin çocukların evde kaldıkları süre içinde neler yapabileceklerini organize etmesi, yönlendirmesi bu mecburi evde kalma durumunun sıkıntısını azaltabilir.

Böyle bir kriz sürecini fırsata nasıl çevirebiliriz?

Çocukların her zaman bir etkinlik yapma isteği oburluğunu törpülememiz gerektiğini ailelere söyleriz. Yani çocuğun zaman zaman sıkılması gerektiğini ve bu duygu durumu ile nasıl başa çıktığını çocuğun kendisi dâhil görmemiz gerektiğini de belirtiriz. Çünkü kişi her an, her istediğini yapamayacak şekilde bir yaşamın içinde bulunduğundan, bununla baş edebilme yollarını da geliştirmesi veya güçlendirmesi gerekmekte. İşte bu yaşanan günler buna imkân veren günler olarak değerlendirilebilinir. Çocuğunun yaşamda güçlü bir birey olmasını isteyen her anne baba bilmelidir ki zorlu durumlarda şikâyetçi değil de çözüm arayışında olan bireyler yetiştirmek için, imkânsızlıklar ve olanaksızlıklar iyi bir fırsat olarak görülmeli. Toplu etkinliklerin yapılamayacağı 14 günlük süre içinde çocuklar evde yalnız neler yapabileceklerini keşfetmeli, yaratıcılıklarını geliştirmeli. Ailelerin evde beraberce geçireceği zaman için önerilerimiz de olacaktır.

ÇOCUKLAR ZAMANINI SADECE TEKNOLOJİK ALETLERLE GEÇİRMESİN

Şen, ailelerin çocuklarıyla birlikte etkinlik yapması gerektiğini belirtti: “Çocuklarımızın evde zamanlarını yalnızca teknolojik aletlerle geçirmemeleri adına ailelere beraber veya çocuklarının yalnız yapabilecekleri etkinliklere örnekler vermek de isterim:

  1. Eski fotoğraflara bakarak anılarınız üzerine sohbet edebilirsiniz.
  2. Sevdiği bir kitabı yeniden okuması veya kütüphanesinde henüz okumadığı bir kitabı okumasını teşvik edebilirsiniz.
  3. Birlikte yapacağınız bir sohbet ile özgün bir hikâye oluşturarak bunu çizgi hikâyeye dönüştürebilirsiniz.
  4. Gün içinde belirlediğiniz bir zaman dilimini her gün rutin olarak akademik faaliyetlere/ derslere ayırabilirsiniz.
  5. Birlikte müzik dinleyip dans ederek, egzersizler yaparak hareketli aktivitelere zaman ayırabilirsiniz.
  6. Birlikte dikiş dikmek, örgü örmek, etamin işlemek gibi el becerilerine katkı sağlayacak etkinlikler yapabilirsiniz.
  7. Resim, çocukların duygularını aktarmak için en çok kullandıkları yollardan biridir. Farklı boya ve materyaller kullanarak onları resim yapmaya teşvik edebilirsiniz.
  8. Evinizde düzenlenmesi gereken dolap, çekmece gibi alanları birlikte düzenleyebilirsiniz.
  9. Kullanmadığınız fazla eşyalarınızı çocuklarınızla birlikte gözden geçirerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere ayırabilirsiniz.
  10. Birlikte mutfakta yaratıcı tariflerle yeni tatlar keşfedebilirsiniz.

Ebru Şen

Siz de fikrinizi söyleyin!