Çocuk Gündemi,  Deneme,  Ebeveyn,  Güncel - Aktüalite,  Siyaset,  Tarih,  Toplum

26 Eylül Türk Dil Bayramı

26 Eylül Türk Dil Bayramımızı çok önemsiyorum. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün Türk dili ile ilgili sözleri çok önemli.

– Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyanın en güzel en zengin dilidir; her Türk dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır.

– Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkı Türk milletidir. Türk milleti demek Türk dili demektir. Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü, Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlâkının, an’anelerinin, hâtıralarının, menfaatlerinin; kısacası, bugün kendi milliyetini yapan her şeyinin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.

– Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir çünkü Türk milleti geçirdiği sonsuz felaketler içinde; ahlakını, göreneklerini, kısaca bugün kendisini millet yapan her niteliği dili sayesinde koruduğunu görüyor. Türk dili Türk ulusunun yüreğidir, beynidir.

– Türk milletindenim diyen kişi her şeyden önce kesinlikle Türkçe konuşmalıdır.

– Türk dilinin kendi benliğine, özündeki güzellik ve zenginliğe kavuşması için bütün devlet kurumlarımızın ilgilenmelerini isterim.

– Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.

– Başka dillerden alınmış her bir sözcüğe karşılık olarak dilimizde en az bir sözcük bulmalıyız.

Birçok dünya ülkelerinden 200 yıl sonra matbaaya geçiş yapmamız, sonrasında ise 200 yılda yalnız 40000 kitap basılmış olması! Yani, 1923 yılına kadar 400 yıl boyunca bu ülke insanı kitap okumamıştı! 200 yılda 40000 kitap nedir? Osmanlı döneminde okur yazar oranı (yalnız erkekler) % 3’tü. Türk dil devrimiyle halk okuma ve yazma oranı öyle artmıştı ki köylerde kadınlar bile kitap okuyacak seviyeye ulaşmıştı.

Atatürk demek Aydınlık demektir, sayesinde aydınlandık. Cumhuriyet dönemi, Türk kültürümüzün yeniden yükselişe geçtiği dönemdir. 

Türk Dil Devrimi çok özenli çalışmalarla aşama aşama tamamlanmıştır. Harf devrimi ile başlayan yolculukta, okuma yazma seferberliğinden sonra; tercüme büroları kurulmuştur. Bu sayede artık, birçok dünya klasikleri ve romanları okuyabilecek ve daha geniş kültürlerden de haberdar olabilecektik. Artık hem mesleki alanlarda gelişimin önü daha çok açılmış, hem de bilim ve sanatta gelişebilecektik. Kendi kültürümüzü öğrenmenin hazzı da başka olmuştu. Başöğretmenimiz, halkın okuyup yazmasını çok önemsediğinden; halkın içinde gezerek halka yardımcı olmaya da çalışıyordu.

Tam bağımsız bir ülke olmamız için bilgi aktarımlarında güçlü olunmalıydı. (Bu sebepten,TDK kurumu korumamız gereken en mühim kurumlarımızdandır.) Başkomutanımızın cehalet karşısında açtığı savaşın en büyük sebebi ise; bütün bireyleri ülke sorunlarına çözüm donanımı ile zenginleştirmekti. Atatürk’ün hayali şu an gerçek olsaydı, ülkemizdeki her birey devlet yönetebilecek potansiyele sahip olacaktı.

Bugün dilimizdeki Arapça, Farsça gibi sözcüklerden dilimizi kurtararak, Türkçemizin zenginliğine öncülük yapan büyük Ata’mızın anıları önünde saygı ile eğiliyorum. Ve onun yolundan giden, duru Türkçemizin oluşumuna katkı koyan tüm yazarlarımıza saygılarımı sunarım. Onların bu katkıları ile kitap okuma konusunda Avrupa ülkeleri ile aramızdaki farkı kapatmak şansını yakaladık. Özellikle son günlerde Anadolu’da pek çok ilçemizde kitap fuarlarına tanık oluyoruz. Türk Dili Bayramımız kutlu ve daim olsun.

 

Siz de fikrinizi söyleyin!